Upornost i nepotkupljivost novinara (CIN) Tužili i dobili čak i Sud

Centar za istraživačko novinarstvo jedinstvena je organizacija u BiH, prva takva osnovana na Balkanu. Bavi se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruži provjerene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumiju događaje. Urednici CIN-a i su gostujući na N1 kazali kako se ne plaše istraživati organizovani kriminal i korupcija u svim sverama.

-Ne plašimo se jer se branimo profesionalnošću, jer se držimo dokazivih činjenica i zvaničih dokumenata za koje dođemo u posjed- kazao je urednik Abdagić.

Naime, novinari CINa svake godine institucijama u BiH pošalju 1000 zahtjeva za pristup informacijama. Pošto te informacije koje traže (pristupe dokumentaciji) vrlo često mogu biti kompromitirajući za odgovorne, institucije ih nastoje izbjeći. Novinari CIN, njihova pravna služba u tom slučaju, podiže tužbe protiv nadležnih zbog kršenja Zakona o pristupu informacijama.

Tako je CIN, do sada, dobio 6 presuda protiv državih institucija koje su odugovlačile, ali su im ipak na kraju morali staviti u uvid tražene informacije.
Posljednju tužbu su dobili protiv samog suda u Bugojnu, gdje su službenici suda pokušali da im sakriju informacije ko su advokati po službenoj dužnosti.

Uredici CIN-a (Aladin Abdagić i Mirjana Popović) radili su i u USK istraživaje o malverzacijama i kriminalu u Zdravstvu

Related posts