Ukrajina ponovo šalje ratne brodove u Azovsko more

Marija Zaharova je ovaj potez okarakterizirala kao provokaciju.

Ukrajina će poslati ratne brodove natrag u luke u Azovskom moru, uprkos tome što je Rusija zaplijenila tri broda i njihovu posadu na tom području prošlog mjeseca.

Ukrajina i Rusija u sukobu su otkad je Moskva 2014. pripojila Krim, a više od deset hiljada ljudi poginulo je u borbi između ukrajinskih jedinica i proruskih separatista koje podržava Moskva.

Spor se produbio kada je Moskva prošlog mjeseca s Krima zaplijenila dvije manje ukrajinske topovnjače te jedan tegljač zajedno s 24 člana posade, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode dok su plovili iz Crnog mora kroz Kerčki moreuz.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zatražili su puštanje mornara, a američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je u znak protesta otkazao sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Agresija Rusije neće nas spriječiti u planu da stvorimo mornaricu u Azovskom moru. Ako stanemo i povučemo se, Rusija će ispuniti svoj cilj zauzimanja Azovskog mora, predstaviti nove samovoljne morske granice na Crnom moru te praktički legalizirati okupaciju Krima –  rekao je u intervjuu za BBC Oleksandr Turčinov (Turchynov), sekretar Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Turčinov je rekao kako bi Kijev pozvao predstavnike NATO-a te Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) na brod idući put da bi dokazali da Ukrajina nije prekršila nikakve propise.

Nije rekao kada bi brodovi mogli idući put pokušati proći, no dodao je da bi to moglo biti uskoro.

Odgovarajući na komentare, portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova (Maria Zakharova) rekla kako je namjera Ukrajine da pošalje ratne brodove kroz Kerčka vrata bila “provokacija”.

Related posts