Ujediniti srebreničke Bošnjake: Sedam kandidata za načelnika Srebrenice

Probosanske snage u Srebrenici, koje su 9. januara u tom gradiću potpisale deklaraciju “Srebrenica, za generacije koje dolaze”, a kojoj je namjera ujediniti srebreničke Bošnjake da izaberu zajedničkog kandidata za načelnika te općine na lokalnim izborima 2020. godine, još imaju najmanje sedam potencijalnih kandidata. Deklaraciju su potpisali politički predstavnici SDA, DF-a, SBiH, PDA, SBB-a, nekoliko nestranačkih istaknutih ličnosti u Srebrenici, te predstavnici značajnih srebreničkih udruženja.

Zadovoljavanje apetita

Iako se tada licitiralo sa krajem januara, kao krajnjim rokom za dogovor o kandidatu, do danas se ostalo na sedam imena, iako se politički i nepolitički akteri sastaju gotovo svake sedmice. Do ovog trenutka, zvanični kandidati su Alija Tabaković, Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović, Nedib Smajić, Begija Smajić, Hamdija Fejzić i Munir Habibović.

Ćamil Duraković, posljednji bošnjački načelnik Srebrenice prije Mladena Grujičića (SNSD), smatra da su sve bliže određivanju jedinstvenog kandidata.

– Ima pomaka, može se to vidjeti nakon svakog sastanka, ali nezahvalno je govoriti o datumima. Žalosno je to što su neki od kandidata, svjesni da nemaju realne šanse, ipak ponudili svoja imena i sad priču oko Srebrenice koriste za vlastitu promociju i za zadovoljavanje svojih apetita. Mi sad moramo utrošiti vrijeme da bismo nekoga, ko je svjestan svojih mogućnosti, odgovorili od kandidature i dobili njegovu podršku i podršku onih koji bi njega podržali. A iz toga će taj kandidat profitirati, kazao nam je Duraković.

Sadik Ahmetović, bivši parlamentarac, rekao nam je kako su svi akteri i potpisnici deklaracije svjesni da samo jedan zajednički kandidat može pobijediti aktuelnu politiku u Srebrenici koja negira genocid.

– Svi kandidati su stava da se treba izaći sa jednim kandidatom i svi su spremni povući svoju kandidaturu i podržati jednog dogovorenog kandidata. Molim sve one koji mogu da nam pomognu, da stvorimo pretpostavke i vratimo Srebrenicu, jer sam siguran da je to moguće i da postoji način za pobjedu probosanskih političkih stranaka, naglasio je Ahmetović.

Hamdija Fejzić, bivši član SDA, a sada zamjenik načelnika Srebrenice, također nam je kazao da se sastanci redovno održavaju, ali da pomaka nema, te da svi izražavaju načelnu želju da podrže onoga drugog.

– Pomaka nema. Imali smo i jedan širi sastanak, uz prisustvo nepolitičkih faktora, ali nismo uspjeli doći do jednog imena. Svi govore da će podržati jednog, ali niko da predloži tog jednog i niko ne odustaje od svoje kandidature, kazao nam je Fejzić, koji je i dalje na spisku potencijalnih kandidata.

I PDA u Srebrenici ima svog kandidata. Iz općinskog odbora ove stranke su nedavno kazali kako PDA nipošto neće podržati nekoga izvan Srebrenice kao zajedničkog kandidata. Ovakva reakcija je uslijedila nakon što su, kako kažu, saznali da je u igri još jedan kandidat koji ne živi u Srebrenici.

Načelna podrška

– Mi smo pristali biti dio ove priče, ali samo u slučaju da podržimo nekoga ko je iz Srebrenice, a nikako nekoga sa strane. Ukoliko se bilo ko ubaci na listu potencijalnih kandidata, koji nije iz Srebrenice, PDA će imati samostalnog kandidata za načelnika, kazao nam je Munir Habibović, predsjednik općinske PDA, koja ga je predložila za jednog od potencijalnih kandidata.

Podsjećamo, Srebrenica je prvi put nakon rata na prošlim lokalnim izborima izabrala načelnika iz SNSD-a, koji otvoreno negira genocid. Zajednički kandidat je i tada bio Ćamil Duraković, međutim, zbog loše organizacije stranaka koje su načelno davale podršku Durakoviću, a na terenu i u dijaspori nisu uradile previše da on dobije glasove, nedostajala je šačica glasača da Duraković obnovi načelnički mandat. Da li će stranke ovoga puta ozbiljnije pristupiti i istinski podržati kandidata koji nije iz njihovih redova, ostaje još nekoliko mjeseci da se vidi.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts