Udruženi destruktivni poduhvat: Čovićevo trovanje evropskih vrijednosti i ucjena države na čijem je čelu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je konačno, bez njemu svojstvenog uvijanja, vrlo jasno kazao koliko mu je važan evropski put BiH. Vrlo otvoreno je kazao da su mu bitniji šest ratnih zločinaca, koje je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji osudio na ukupno 111 godina zatvora, od evropske perspektive države kojoj je nominalno na čelu i od ostatka Hrvata koji žive u ovoj državi.

– Sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da je naše zalaganje za evropski put imalo svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH – izjavio je u nastupu nadahnuća Dragan Čović, nakon sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Mi smo ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj” podrazumijeva valjda HDZ, kako onaj u BiH, tako i onaj u Hrvatskoj. To “mi” bi očito trebalo značiti da će HDZ sa obje strane granice raditi na blokiranju evropskog puta.

Dragan Čović ucjenjuje, prijeti, zloupotrebljava Predsjedništvo BiH, kao i sve ostale institucije do kojih sežu pipci HDZ-a, stranke čije je političko rukovodstvo devedesetih sa obje strane granice, dobilo u Hagu jasnu kvalifikaciju politike koju je vodilo.

Takva Čovićeva ucjena i jasno odudaranje od “evropskih vrijednosti” naišla je na jednoglasnu osudu kod naših sagovornika.

– Mislim da je za osuditi tu izjavu. Emocije treba spustiti i ispoštovati odluku Haškog tribunala. Treba se okrenuti budućnosti u BiH. Evropski put donosi dobro i Hrvatima i Bošnjacima, kao i svim građanima BiH. Zašto se sada Čović, koji se predstavlja kao neko ko je evropski političar, okreće za 180 stepeni, to je za analizirati. Evropski put nema alternativu. Očekujem da Čović koriguje svoj stav i počne da radi svoj posao zašto je i izabran – kazao šef Kluba zastupnika SDA u državnom Parlamentu Amir Fazlić za Faktor.

Ni ostale reakcije nisu bile drugačije.

– Navikli smo i do sada da je politika HDZ-a politika ucjenjivanja. Sada će se to očigledno i pokazati. Svi procesi od kada je Čović u Predsjedništvu, a HDZ u vlasti, od 2014. godine, stoje i to ne samo zbog kadrova iz RS-a, kojima se takvo što često spočitava, nego i zbog HDZ-a. To i jeste problem ove države. Pustite priču o legitimitetu, jer za njih ne glasa ni 30 posto Hrvata u BiH. Očigledno je da oni vode politiku opstrukcije i da se na to mora odgovoriti na zakonit i normalan način, da pokušamo urediti državu kako treba – riječi su državnog zastupnika iz DF-a Damira Bećirovića u izjavi za Faktor.

Slično razmišlja i zastupnik SBB-a Mirsad Isaković.

– Žalosno je da čovjek postavlja uvjete državi u kojoj je on predsjedavajući Predsjedništva. Mislim da je to neodmjerena izjava, kao što je bilo više Čovićevih takvih izjava u posljednjih nekoliko dana, poput onih da je Sud u Hagu politički, da se na njemu sudi Hrvatima i slično. Znamo kakvi su komentari bili kad je oslobođen Ante Gotovina, da je hvalio Sud i da je sve epitete dao tom istom sudu. Evropski put BiH mora biti oslobođen svih pojedinačnih, nacionalnih ili bilo kojih drugih uvjeta. On mora biti imperativ svakom građaninu BiH, a ponajviše članovima Predsjedništva, te zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Mislim da je to pogrešan nastup i jedna vrlo teška izjava – kazao je Isaković za Faktor.

Izjava Dragana Čovića da je spreman odgađati put ka EU zbog haških osuđenika pokazuje da on spada u red onih političara zbog kojih je Hag i upostavljen, koji su spremni žrtvovati budućnost zarad prošlosti i navodnih njenih nepravdi prema narodu kojeg predstavljaju, stava je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

– Najveći paradoks je da on takvim istupanjima neće nikog osloboditi, ali će građane BiH nastaviti držati zatvorenima kako u krvavoj prošlosti tako i na periferiji Evrope i svijeta. Vrlo je moguće da će na neko vrijeme tom izjavom homogenizirati svoje glasačko tijelo i natjerati ga da zaboravi na sve nepravde koje mu je HDZ nanio, no ostaje pitanje dana kada će Čovićevoj politici presuditi sami Hrvati i neće biti nikakve sumnje u pravednost tog suđenja jer se upravo zahvaljujući toj politici njihovu djecu gura na žrtveni oltar mrtvim generalima – kaže Kojović u svom današnjem saopćenju.

Ono što se također da iščitati iz ovakve Čovićeve izjave je i koliko mu je zapravo stalo do Hrvata u BiH, za čije se interese bori, barem kako neprestano tvrdi. Naime, blokadom evropskog puta Bosne i Hercegovine HDZ BiH bi nanio veliku štetu svim stanovnicima države, a možda najviše upravo Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH. Uostalom, jedan od rezultata HDZ-ove politike je upravo iseljavanje više hiljada Hrvata iz naše zemlje i to upravo iz dijelova u kojima HDZ ima većinsku ili čak apsolutnu vlast.

I na kraju, po čemu se razlikuje politika Dragana Čovića i Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS i čovjeka s američke crne liste, izolovanog u Banjoj Luci, u odnosu na državu BiH? Ni po čemu!

/faktor.ba

Related posts