U Wuhanu i četiri Hrvata: Zaraza se širi, Kina uvodi nove očajničke mjere

Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju, gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i javna okupljanja

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje, javlja Index.

Koronavirus je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1.300 širom svijeta otkako je krajem prošle godine otkriven u Wuhanu, oko 800 kilometara od Šangaja.

MVEP je u subotu za Hinu potvrdio da se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 miliona stanovnika u pokrajini Hubei.

Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju, gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji.

U centru očekuju daljnje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini. Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003.

Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima.

Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Related posts