U Sanskom Mostu grade najmoderniju tržnicu u BiH

Izgradnja vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, na mjestu gdje se sada nalazi gradska pijaca, započeće na jesen, odmah nakon što se okončaju pravno administrativne radnje u vezi s izdavanjem neophodnih urbanističkih i građevinskih dozvola, saopštili su iz Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, koji je implementator ovog projekta.

Inače, riječ je o projektu vrijednom pet miliona maraka, za koji su prema riječima Mirsada Spahića, koordinatora projekta, neophodna sredstva obezbijeđena iz fondova Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

“Već duže vrijeme razgovaramo o ovom projektu i sa turskim partnerima smo potpisali zajednički protokol o njegovoj realizaciji”, istakao je Spahić. Prema njegovim riječima, zamisao je da se čitav projekat realizira na prostoru gdje se nalazi sadašnji tržni centar kojim upravlja preduzeće “Hajrat”, čiji je osnivač Medžlis Islamske zajednice Sanski Most. Spahić je istakao kako je riječ o jednom od najznačajnijih projekata u ovom gradu tokom poslijeratnog perioda. Idejnim rješenjem predviđena je izgradnja višespratnog poslovnog objekta u čijem sastavu bi se nalazili prodajni prostori i drugi sadržaji, dok bi u prizemlju bili smješteni skladišta i parking mjesta.

Također, predviđa se i uređenje okolnog prostora gdje bi se uredile zelene površine, a zamišljeno je da ovo bude najmodernija tržnica u Bosni i Hercegovini. Inače, prostor gdje se nalazi sadašnja tržnica u Sanskom Mostu nacionaliziran je u bivšem sistemu, ali je odmah poslije rata odlukom lokalne vlasti vraćen u vlasništvo IZ, budući da se radi o vakufskoj imovini. – pišu nezavisne.

Related posts