U Sabornoj crkvi u Mostaru školarci izveli ilahije i pravoslavnu duhovnu glazbu

Učenici, nastavnici i roditelji učenika Četvrte osnovne škole u Mostaru danas su u Sabornoj crkvi u Mostaru zajedno izvodili ilahije i pravoslavnu duhovnu muziku.

Tom prilikom, učenici ove škole, koji izučavaju islamsku i pravoslavnu vjeronauku, govorili su i citate iz Kur'ana i Biblije.

Vjeroučitelj djece pravoslavne vjeroispovijesti Njegoš Veljančić zaželio je da događaji poput današnjeg koji se nazivaju nesvakidašnji, postanu uskoro svakodnevnica. Skup je za cilj, kaže, imao zbližavanje djece različitih religija.

– Naš blaženi patrijah Pavle pozvao nas je da budemo ljudi. I mislim da je zaista važnije od svega da budemo ljudi. Ovo su djeca prihvatila sa posebnim oduševljenjem. Sa oduševljenjem su djeca koju učim išla u džamiju na Musali. Vjera spaja, ona ne razdvaja, rekao je Veljančić.

Njegov kolega koji u Četvrtoj osnovnoj školi predaje Islamsku vjeronauku Ibro Eminović rekao je das u djeca i ostali učesnici vođeni ljubavlju, te da se događajima kakav je bio današnji izučavaju i etički kodeksi.

– Mlade ljude trebamo pripremati za ono što slijedi i što će oni živjeti. To je drugačije od onoga što smo živjeli mi. Ljudi u našoj zemlji danas žive zajedno ili jedni pored drugih, živi se normalno, a mi nastojimo ići putem pomirenja, iako se ne smije zaboraviti ni ono što je bilo. Duhovna muzika je put za približavanje mladih, kazao je Eminović.

Učenik Edis Maksumić rekao je da je dobro to što se mladi upoznaju sa drugim religijama, te da je druženje iznad svega. Njegova kolegica Irina Kandić sretna je što je upoznala druge religije i učila o običajima i obredima pripadnika drugih vjeroispovijesti.

Izvor:vijesti.ba

Related posts