U Potočarima sutra obilježavanje 15. godišnjice od prve kolektivne dženaze

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, sutra će u Memorijalnom centru Potočari biti obilježena petnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa žrtava genocida.

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović izjavio je Feni da se pripreme za petnaestu godišnjicu privode kraju te izražava nadu da će veliki broj preživjelih žrtava biti prisutan kao i prethodnih godina.

– Na prvoj dženazi 31. marta 2003. godine ukopano je 600 žrtava, a zatim su u istoj godini bile još dvije dženaze – 11. jula, kada je ukopano 282 žrtve genocida i 20. septembra, kada je je ukopano 107 žrtava genocida. Tom prilikom Memorijalni centar Potočari za žrtve genocida iz 1995. godine je zvanično otvoren, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bill Clinton. U toj godini su bile tri dženaze i te godine ukopano je 989 žrtava genocida – podsjeća Smajlović.

Ističe da su počeli s pripremama za dženazu 11. jula naglasivši da za ovu godinu ne očekuju veliki broj identifikovanih žrtava.

– Prema našim saznanjima trenutno ima 15 identifikovanih žrtava genocida. Svi znamo šta je problem: to su ekshumacije, koje se sporo odvijaju i identifikacije, jer ima dosta skeletnih ostataka, oko 2.000, koji nisu u cijelosti identifikovane, a porodice traže da se u što većem procentu nađe broj kostiju kako bi mogli svoje najmilije dostojanstveno sahraniti – naglasio je Smajlović.

Ima slučajeva gdje su, kako navodi, žrtve nađene i identifikovane u šest masovnih grobnica, i taj proces ide sporo.

– Ne možemo na to utjecati. Nadam se da će vrijeme učiniti svoje i da će se više pažnje pokloniti ekshumacijama i identifikacijama, te da će sve žrtve konačno naći smiraj u Memorijalnom kompleksu – potcrtao je Smajlović.

Dosad je u Memorijalnom centru Potočari ukopane 6.575 žrtava genocida.

Related posts