U Italiji neki regioni najavljuju ukidanje blokada

Regionalne vlasti Kampanije na jugu Italije prijete zatvaranjem svojih granica.

Regioni na sjeveru Italije, koji su najteže pogođeni pandemijom koronavirusa u toj zemlji, najavljuju postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti od 4. maja, zbog čega regionalne vlasti Kampanije na jugu Italije prijete zatvaranjem svojih granica.

– Moramo imati veliki osjećaj odgovornosti. Ako budemo išli ka popuštanju mjera u regionima koji su teško pogođeni zarazom, Kampanija će zatvoriti svoje granice. Uvest ćemo zabranu ulaska za građane iz tih regiona – izjavio je predsjednik regiona Kampanija Vićenco de Luka na konferenciji za novinare povodom situacije sa koronavirusom.

Prema njegovim riječima, plan za oporavak u Kampaniji morat će da bude u skladu da zdravstvenim i sigurnosnim planom.

Istovremeno, govoreći o pozitivnom trendu po pitanju broja novoinficiranih, predsjednik regiona Veneto Luka Zaija rekao je na konferenciji za novinare u Margeri da „blokada više ne postoji“.

– Podaci nam daju nadu. Vrijedno radimo na predstavljanju sigurnosnog plana za novi početak – rekao je predsjednik Veneta.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom virusa Covid-19, koji je u toj zemlji odnio više od 22.000 života, i prva je evropska zemlja koja je uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji koje su produžene do 3. maja.

Izvor: Avaz.ba

Related posts