U Hrvatskoj 208 novooboljelih, dvije osobe preminule

Posljednjih dana Hrvatska bilježi porast broja oboljelih od koronavirusa, a danas je ubilježen rekordan broj novooboljelih – 208.

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavljuje nove podatke.

– U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 208 novooboljelih. Ukupno je 961 aktivan slučaj, 106 osoba je na bolničkom liječenju, a 10 je na respiratoru. Dvije osobe su preminule. I dalje su vodeći Splitsko-dalmatinska županija i Zagreb, u drugima je značajno manje – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krešimir Capak.

Broj slučajeva od početka epidemije iznosi 6258 dok su 163 osobe preminule. 1249 je testiranih u posljednja 24 sata.

– Jedan od glavnih razloga zašto su kliničke slike zasad blage je što su najviše mladi u zadnje vrijeme zaraženi. Oni imaju blage oblike bolesti i pozivam ih na oprez i mjere, jer većina njih ne žive sami i vjerojatno borave s ljudima koji imaju određeni rizik. Ne morate se odreći zabave, ali budite odgovorni i poštujte higijenske mjere – apelirala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” .

– Postoje mnoga mjesta gdje su se ti mladi zarazili. Možemo reći da je oko dvije trećine njih boravilo na većim okupljanjima u noćnim barovima koji rade iza ponoći – odgovorio je Capak na pitanje gdje su se mladi zarazili.

Davor Božinović osvrnuo se na zabranu prelaska granice u neke od zemalja.

– U Hrvatskoj postoji generalna zabrana za ulazak preko graničnih prijelaza, osim za građane EU. Naravno da smo u kontaktu s kolegama iz Slovenije i Austrije. Najviše se radi na tome da se ukaže na specifičnost na pojedine situacije u regijama. Nije ista situacija u županijama u kojima je danas više od pola oboljelih i u nekim drugima.

Dodajmo i kako je stožer zbog rasta broja novooboljelih donio odluku kako noćni klubovi, barovi i kafići od danas pa sljedećih 10 dana mogu raditi samo do ponoći.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts