U Cazinu se nakon poplava javljaju klizišta: Rijeke se povlače u korita

Vodostaji rijeka u gradu Cazinu i danas imaju tendenciju pada, a voda se povukla u korita Mutnice i Korane. Izuzetak je rijeka Horljava koja i dalje plavi glavnu putnu komunikaciju prema naselju Vilenjača, mada se i ona u značajnoj mjeri povlači u korito.

Prema riječima Saida Mujića, šefa Civilne zaštite Grada Cazin, jedna prirodna nesreća za sobom donosi drugu, ili više njih, pa tako građanima nakon obilnih snježnih padavina, a potom i poplava, ovaj put prijete klizišta. Neka su već prijavljena.

“U zadnja dva dana imamo tri prijave novih klizišta i reaktiviranje jednog starog klizišta. Na jednom od tih klizišta imamo ugrožena dva stambena objekta, a ugroženi su u toj mjeri da smo mi preporučili ukućanima da pronađu alternativno rješenje za smještaj, dok se vidi kako i na koji način rješavati taj problem”, rekao je Mujić.

Radi se o klizištima u naseljima Majetići, Krivaja i Klisa-Strane. Iz Civilne zaštite napominju da je vrlo lako moguće da će biti novih klizišta, zbog čega su pozvali građane na oprez, ali napomenuli da su mjere prevencije najbolja zaštita.

„Trudimo se da na građane apelujemo, jer moraju biti svjesni da su oni ti koji su vlasnici imovine, materijalnih dobara, stambenih i pratećih objekata i da su oni odgovorni za provođenje preventivnih i ostalih mjera zaštite vlastite imovine”, istakao je Mujić.

Pojedini dijelovi Cazina odlikuju se po izuzetno trusnom terenu koje pogoduje nastanku klizišta. Uništavanje vegetacije i nepravilno reguliranje odvodnih voda dodatno doprinosi klizanju terena, što je čest slučaj i na našim prostorima. Zbog toga, geolozi ističu da bi gradnja na područjima koja su već označena kao tzv. “crvene zone” trebala biti zabranjena, dok bi se za ugrožena područja na vrijeme trebale poduzeti hitne sanacione mjere i mjere prevencije.

cazin.net

Related posts