U ”Biri” smješteno 1.300 migranata: Puno pomogao turski Crveni polumjesec

Ekipe Crvenog polumjeseca iz Turske i Crvenog križa BiH uveliko rade na proširenju kapaciteta šatora za migrante u prihvatnom migracionom centru u nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja “Bira” u Bihaću. Trenutno je u ovaj centar smješteno oko 1.300 migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvoj humanitarne pomoći turske humanitarne organizacije Crveni polumjesec stigao je u utorak, u Bosnu i Hercegovinu, a riječ je o pomoći namijenjenoj migrantima koji su smješteni u privremene kampove nakon što na putu ka evropskim zemljama nisu uspjeli preći granicu ka Hrvatskoj.

Crveni polumjesec već godinama provodi aktivnosti u Bosni i Hercegovini, a ovog puta provodi kampanju podrške u poboljšanju uvjeta u kojima borave migranti. Proteklih dana iz Istanbula i Kirklarelija je u BiH stiglo devet šlepera humanitarne pomoći, koja će biti značajna s obzirom na nadolazeće zimske uvjete.

Ispred zgrade nekadašnje bihaćke fabrike ekipa AA zatekla je dug red migranata koji čekaju da uđu u prostor i smjeste se u već podignute šatore, za čije postavljanje su zaduženi volonteri Crvenog polumjeseca Truske i Crvenog križa BiH. U aktivnosti u “Biri” uključeni su i predstavnici IOM-a i UNHCR-a.

Iako predstavnici IOM-a ne dozvoljavaju da se migranti snimaju, u razgovoru s njima može se čuti kako su zadovoljni uslovima koji im se ovdje pružaju. To se prvenstveno odnosi na to da se sklone s hladnoće, dobiju obrok i koliko toliko ugodno prespavaju.

Koordinator Crvenog polumjeseca Goksen Yenigul istakako je kako su u kontekstu migrantske krize u BiH, aktivnosti Crvenog polumjeseca Turske u tom dijelu BiH počele još u septembru.

-U Ušivaku kod Hadžića i u Bihaću mi planiramo obezbijediti ukupan kapacitet za spještaj između 3.500 i 4.000 migranata. Crveni polumjesec Turske ovdje radi u koordinaciji s IOM-om i Crvenim križem BiH. Crveni polumjesec u okviru smještaja za migrante obezbijedio 22 velika šatorska krila, 300 šatora različitih dimenzija, 10.000 deka, hiljadu kuhinjskih setova, mobilne kuhinje. Tu su svakako i druge potrepštine potrebne za zimski period – rekao je Yenigul.

Dodao je kako je nekadašnja fabrika rashladnih uređaja “Bira” za sada primila 1.300 migranata, a u roku od sedam dana će ona imati kapacitet da primi najmanje 3.000 osoba.

Yenigul je podvukao kako aktivnosti Crvenog polumjeseca u BiH nisu ograničeni samo sa pomoći migrantima, te da ove aktivnosti tek deseti dio od onoga što organizacija planira raditi na području zemlje.

-Naše aktivnosti nisu ograničene samo s podrškom migrantima. Obzirom da je stiga zima mi smo trenutno kao prioritet sebi postavili pomoć i pružanje podrške migrantima u BiH. U dugoročnom smislu naš plan je da provodimo projekte kroz koje će biti pružena podrška ugroženim kategorijama u BiH – podvukao je Yenigul.

Predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić istakao je kako je Crveni polumjesec Turske pokazao svoju humanost kroz pružanje podrške migrantima na području BiH.

-Danas ovdje radimo na smještaju migranata u prostorijama preduzeća “Bira”. Svaki od ovih šatora ima nekih 112 kvadrata i može primiti oko 50 ljudi. Mi se ovom prilikom želimo zahvaliti Crvenom polumjesecu ali isto tako i narodu Turske – rekao je Kličić, te dodao kako je Crveni polumjesec bio tu i tokom katastrofalnih poplava 2014. godine.

Kličić je naveo kako je donacija Crvenog polumjeseca u značajnoj mjeri pomogla u aktivnostima pomoći migrantima.

-Nakon velikog povećanja broja migranata, mi bez ovih kapaciteta, šatora, kreveta, spužvi, ćebadi, nebi mogli pružiti za ovoliki broj na području BiH. Posebno ako uzmemo u obzir da je u toku zimski period – rekao je Kličić.

Dodao je kako u “Biru” trenutno pristižu pretežno migranti koji su boravili u nekadašnjem studentskom domu Borić, a čija je u toku rekonstrukcija. Migranti iz Borića će, kako je rekao, privremeno boraviti ovdje.

Related posts