Tužilaštvo i SIPA se ne mogu dogovoriti, jesu li uhapsili 12 ili 13 pripadnika ARBiH?!

Nakon jutrošnjih hapšenja pripadnika 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine, među kojima je i general Atif Dudaković, napokon su se zvanično oglasili Agencija za istrage i zaštitu SIPA i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U saopćenjima ovih dviju institucija, a koja se odnose na iste događaje, nekoliko je kontradiktornosti i oprečnih informacija. Tako se u saopćenju SIPA-e, koje je prvo poslano medijima, navodi da je uhapšeno 13 osoba i da su pretresi vršeni na 16 lokacija, dok se u saopćenju Tužilaštva BiH navodi da je uhapšeno 12 osoba i da su pretresi vršeni na 17 lokacija.

Tužilaštvo, po čijem se nalogu i hapsilo, navodi:

– Lišeni su slobode nekadašnji zapovjednici i pripadnici 5. korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine. Vrše se pretresi na 17 lokacija.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e uz podršku MUP-a USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Atifa Dudaković, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZBiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZBiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, videosnimke, kao i dokazne materijale u vezi sa ekshumacijom i identifikacijom ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika “AP Zapadna Bosna”, tokom 1994. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, na daljnje postupanje – stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Izvor: Faktor

Related posts