Tužilaštvo BiH ne može naći dokaze da Dodik negira genocid u Srebrenici!?

Tužilaštvo BiH odbilo je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Tačnije, kako je za Faktor izjavila predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, ovo udruženje je, kao pokretač krivične prijave protiv Dodika, dobilo obavještenje da istraga neće biti provedena.

– Nas ne iznenađuje ovakva odluka Tužilaštva, jer kada ljudi prijete, kada govore da će rastjerati Tužilaštvo, kada postoji batina i šipka, onda se govori i radi drugačije. Kada Tužilaštvo i pravosuđe budu zaista nezavisni i kada ne budu pripadali nikome, onda će biti više istine i pravde – izjavila je Subašić.

U krivičnoj prijavi, koju je podiglo ovo udruženje, navodi se kako je Milorad Dodik spomenuto krivično djelo počinio na način da je u više navrata prilikom javnih istupa sa krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina koje su pripadnici političkog i vojnog kadra RS-a počinili za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine. Pri tome je posebno otvoreno u više navrata negirao zločin genocida u Srebrenici, čime je kod žrtava, ali i ostalog stanovništva BiH, izazvao veliku nelagodu, bijes i gnjev, a da sve to ima za posljedicu stvaranje razdora i netrpljivosti među narodima BiH, konkretno između bošnjačkog i srpskog naroda, s obzirom na to da ovakve izjave imaju za cilj omalovažvanje žrtava bošnjačkog naroda.

Navodno je Tužilaštvo odustalo od istrage jer nije moglo pronaći dokaze za tvrdnje navedene u krivičnoj prijavi.

– Nije tačno da nisu imali dokaze. Mi ne bismo podizali krivičnu prijavu da nismo imali dokaze. Mi smo priložili sve datume i nazive novina u kojima su objavljene sporne izjave, kao i termine TV emisija u kojima su emitovane takve njegove izjave. Oni su trebali naći te izjave i imali bi dokaze. Međutim, vjerovatno im mediji iz RS-a nisu dostavili te materijale. Navodno je čak i novinar, koji je objavio vijest da je SIPA saslušala Milorada Dodika, u vezi sa ovom krivičnom prijavom, dobio otkaz zbog objavljivanja te vijesti – dodale je Subašić.

Napomenula je kako će Udruženje donijeti odluku o daljnjim pravnim koracima, odnosno o eventualnoj žalbi na ovu odluku, tek kada je dobiju u pisanom obliku.

Tužilaštvo BiH se još nije oglasilo o ovom slučaju.

Related posts