Tužilac u žiži skandala: Ured disciplinskog tužioca pri VSTV-u BiH pokrenuo postupak protiv tužioca Matešića

Tužilac Tužilaštva BiH Ivan Matešić našao se u žiži medijskog skandala nakon što je objavljena fotografija na kojoj pozira zagrljen sa bivšim predsjednikom HDZ-a i premijerom Vlade Republike Hrvatske Ivom Sanaderom, na prvoj utakmici ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Formiran predmet

Upravo ova fotografija je, nezvanično saznajemo, i razlog zbog kojeg je Ured disciplinskog tužioca pri VSTV-u BiH po službenoj dužnosti formirao predmet protiv tužioca Matešića.

– Ured disciplinskog tužioca može potvrditi da je registrovao pritužbu po službenoj dužnosti, na osnovu nedavnih medijskih objava o tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ivanu Matešiću, odgovorili su nam na naš upit jučer iz UDT-a, ne precizirajući o kojim medijskim objavama se tačno radi.

Ipak, naš izvor tvrdi da je to upravo sporna fotografija koju je na svom Facebook profilu objavio PR stručnjak Vedran Strukar.

Ubrzo nakon toga fotografija se počela dijeliti po društvenim mrežama, a izazvala je negativne reakcije i u Hrvatskoj, ali i našoj zemlji.

Bitno je pomenuti da je Matešić bio i jedan od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a taj konkurs je, kako smo već i pisali, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH poništen i bit će obnovljen.

Matešić je na poziciju tužioca izabran krajem 2013, a prije toga je obavljao dužnost savjetnika federalnog ministra pravosuđa i pomoćnika federalnog ministra pravosuđa za područje uprave. Mediji su ga ranije dovodili u vezu čelnicima stranke HDZBiH.

Što se tiče Sanadera, ovaj nekada omiljeni, a kasnije prezreni hrvatski političar, u više navrata se nalazio pred hrvatskim sudom i nepravomoćno je osuđivan zbog višemilionskog kriminala u nekoliko afera. Hrvatsko tužilaštvo ga tereti u aferama Fimi Media, Hypo, Ina-Mol…

Podsjetimo, Fimi Media je jedna od najvećih afera u Hrvatskoj iz oblasti korupcije. USKOK upravo Sanadera sumnjiči da je preko ove marketinške agencije iz državnih institucija i kompanija izvukao više od 70 miliona kuna.

Slučaj Sanader

Hrvatski Vrhovni sud je u jesen 2015. godine ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media u kojoj je zbog korupcije osuđen ne samo Sanader nego i HDZ i cijeli proces je vratio na početak. U ovom predmetu Sanader je nepravomoćno bio osuđen na devet godina zatvora te povrat 15,27 miliona kuna.

Nekoliko mjeseci ranije Ustavni sud je na početak vratio i slučaj u kojem je Sanader osuđen zbog ratnog profiterstva u predmetu Hypo i primanja mita za Inu od mađarskog Mola. U ovom predmetu je bio osuđen na osam i po godina, a na samom početku novog procesa Sanader je izjavio da će dokazati svoju nevinost.

Sanaderu se sudilo i u predmetu Planinska, gdje je optužen da je uzeo 17 miliona kuna provizije za kupoprodaju zgrade bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici 2009. Tokom prošle godine u ovom predmetu je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Žurnal je objavio kako će put Rusije i lider HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović, i to u službenu posjetu od 25. do 27. juna.

/oslobodjenje.ba

Related posts