Turska obilježava 79. godišnjicu smrti Kemala Ataturka

Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 79. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske.

Centralna manifestacija upriličena je na platou Ataturkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, gdje su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, čelnik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, kao i zvaničnici zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti.

Predsjednik Erdogan je položio vijenac u mauzoleju, nakon čega je tačno u 9:05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, prvom predsjedniku Turske odana je počast uz sirene.

Erdogan se upisao i u posebnu knjigu sjećanja u Anitkabiru.

“Na 79. godišnjicu njegove smrti, još jednom se sa rahmetom i poštovanjem prisjećemo velikog komandanta Turskog rata za nezavisnost, osnivača Republike Turske i prvog predsjednika Republike Mustafe Kemala Ataturka. Republiku Tursku vidimo kao jedno od najvažnijih naslijeđa koje nam je Ataturk ostavio, zbog čega ćemo nastaviti danonoćno raditi da je dovedemo do nivoa moderne civilizacije”, napisao je Erdogan.

Ispred Anitkabira bio je prisutan i veliki brog građana Turske koji su odali počast prvom predsjedniku Republike Turske Ataturku, a nakon zvanične ceremonije Anitkabir je otvoren za posjete.

Slična manifestacija odavanja počasti upriličena je i u dvorcu Dolmabahce u kojem je Ataturk i preminuo na današnji dan.

Jutros u 9:05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, dnevne aktivnosti širom Turske zaustavljene su na dvije minute. U tom času oglasile su se sirene, a ljudi se minutom šutnje i na druge prigodne načine sjetili osnivača Republike Turske.

Posebno su nesvakidašnji prizori zaustavljenog saobraćaja na cestama, gdje su vozači izašli iz svojih vozila i odali počast Ataturku.

Godišnjica smrti Ataturka prigodnim programima i prijemima obilježava se širom Turske, ali i u diplomatskim predstavništvima te zemlje širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

Related posts