Turisti svih nacija na Bosanskoj piramidi sunca proslavili dolazak ljeta

Proslava prvog dana ljeta i ljetnog solisticija postala je svojevrsna tradicija u Bosanskoj dolini piramida u Visokom, gdje je ove godine prvi put organiziran trodnevni festival za sve one koji već nekoliko godina slave ovaj događaj u našoj državi.

Ovaj festival okupio je veliki broj turista iz cijelog svijeta, koji su imali priliku da uživaju u muzici poznatih spiritualnih muzičara, ali i u sjajnom druženju i brojnim sadržajima koje nudi Arheološki park Ravne u Visokom.

Dio je ovo brojnih aktivnosti koje se tokom cijele godine, a posebno tokom ljeta, odvijaju u Bosanskoj dolini piramida, kazao je za Radiosarajevo.ba Semir Osmanagić, prvi čovjek Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida sunca” i pronalazač ovih piramida.

“Tokom juna imamo čitav niz aktivnosti, početkom mjeseca stigli su nam prvi volonteri iz čitavog svijeta, aktivni smo na arheološkim iskopavanjima i analizama na piramidama. Posebno su zanimljivi prvi dani ljeta, jer doček ljetnog solisticija je nešto što proslavljamo ovdje u Visokom. To je nešto što nije opterećeno nikakvim religijskim, nacionalnim i drugim bojama, nego jednostavno ljudi slave mir i ljeto, a ove godine smo prvi put imali trodnevni festival na koji su stigli turisti iz 30 zemalja svijeta. To su dobre poruke koje šaljemo iz BiH, umjesto onih negativnih, svakodnevnih poruka koje čitamo u medijima”, istaknuo je Osmanagić
Zvijezda ovogodišnjeg festivala bila je Seda Bagcan, poznata spiritualna muzičarka iz Turske, koja tradicionalno učestvuje u proslavi ljetnog solisticija u Visokom. Brojni gosti stigli su u Visoko upravo zbog njenog nastupa, jer je riječ o proslavljenoj umjetnici koja je nastupala na Eurosongu i čiji posljednji album je nominiran za nagradu Grammy.

“Kada sam prvi put čula o piramidama u BiH, bila sam veoma zainteresirana i nisam mogla vjerovati da postoje tako blizu Turske. Željela sam ih vidjeti odmah i jedna moja prijateljica organizirala je koncert na vrhu Bosanske piramide sunca. Tada sam se i zaljubila u BiH, koja je veoma slična mojoj domovini i zbog toga evo već treći put dolazim. Volim ljude, prirodu i energiju ovdje, posebno u Bosanskoj dolini piramida. I inače mi dolazimo za vrijeme ljetnog solisticija ovdje kako bismo slavili mir, ljubav, sve one divne stvari u životu, a takvo sjeme želimo zasijati i u vašoj zemlji”, kazala je Bagcan za Radiosarajevo.ba.
Inače, ova umjetnica je inženjerka biomedicine i elektronike, te se od 2006. bavi takozvanom mantra muzikom, kroz koju kombinira umjetnost i nauku. Jedno istraživanje japanskih naučnika pokazalo je kako njena muzika ima čudotvorna svojstva, te čak da može mijenjati i sastav vode, iz koje čisti štetne molekule, kazala nam je pjevačica.

Cijeli ovaj događaj i posjeta slavnih spiritualnih muzičara iz cijelog svijeta još jednom pokazalo je veliko turističko bogatstvo Bosanske doline piramida, kao i sjajan potencijal koji će definitivno u narednim godinama privući veliki broj turista iz cijelog svijeta.

Related posts