Trgovska gora: Hrvatska ne želi da zagađuje svoje vode, ali hoće Unu

Nedavno je u medijima objavljena informacija kako Hrvatska ne odustaje od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u blizini granice sa BiH. U ovom odlagalištu bi, kako je u svojoj izjavi za Deutsche Welle potvrdio direktor Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Hrvatske Saša Medaković, trebalo da bude uskladišten i nuklearni otpad iz elektrane Krško.

– Trgovska gora ne bi bila trajno odlagalište, već samo nadzemno skladište na period od 20 do 30 godina, dok nuklearka ne prestane s radom i ne bude uklonjena. Onda ćemo vidjeti koliko tog otpada zaista ima i tražit ćemo novo rješenje, u Hrvatskoj, Sloveniji ili možda nekoj trećoj zemlji, koja će tada biti spremna prihvatiti nuklearni otpad – kazao je Medaković.

Prema njegovim navodima, Slovenija je predlagala da se odlagalište gradi u Vrbinama, u neposrednoj blizini nuklearke u Krškom, ali je Hrvatska prije oko mjesec definitvno odbila ovaj prijedlog, uz obrazloženje da bi se on nalazio u blizini rijeke Save, odnosno da bi bio ukopan u blizini podzemnih voda iz kojih se napaja grad Zagreb.

Ovakve informacije su nas ponukale da kontaktiramo Državnu agenciju za radiološku i nuklearnu sigurnost BiH, sa pitanjem šta nadležne domaće institucije čine kako bi se spriječila izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH, koje bi moglo zagaditi vodotok rijeke Une i njenih pritoka, što bi imalo katastrofalne posljedice po stanovništvo, ali i sav živi svijet na obalama ove rijeke, sve do njenog ušća u Savu.

Prema informaciji koju smo dobili iz spomenute bh. agencije, u ovoj instituciji nemaju nikakvu novu informaciju o tome da je Hrvatska donijela konačnu odluku o izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

– Republika Hrvatska ima Stratešku studiju, na koju su predstavnici BiH izrazili nezadovoljstvo, pošto je u njoj veoma površno obrađen prekogranični utjecaj na BiH. Na zahtjev DRARNS-a (Državna agencija za radiološku i nuklearnu sigurnost BiH), pripremljen je dokument od predstavnika akademske zajednice, pod nazivom “Stručno mišljenje: Nedostaci dokumenta “Strateška studija za nacionalni program provođenja Strategije zbrinjavanja RAO (radioaktivni i atomski otpad), iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva”, u kojem su utvrđeni propusti u studiji, primjedbe i pitanja – saopćili su nam iz spomenute bh. agencije, uz podsjećanje da je Vijeće ministara u martu 2016. godine formiralo radnu grupu zaduženu za ovaj problem, a na čijem čelu se nalazi ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a.

Iz Agencije nam nisu mogli ništa reći u vezi sa mogućim pokretanjem tužbe BiH protiv Hrvatske pred nadležnim međunarodnim institucijama jer, kako nam je saopćeno, odluku o tome treba da donese Vijeće ministara BiH.

Izvor: Faktor

Related posts