Trbušna plesačica Lana: Želim razbiti predrasude o djevojkama koje “plešu u grudnjaku”

Devetnaestogodišnja Sarajka Lana Đurić bavi se orijentalnim plesom od svoje šeste godine. Danas je profesionalna plesačica koja planira otići u Tursku na takmičenja, otvoriti svoj klub i razbiti predrasude o ženama koje plešu egzotični plesu u oskudnim kostimima.

U razgovoru za Klix.ba kaže kako nije znala izgovoriti naziv plesa, ali kada je mama pitala čime se želi baviti pokazala joj je rukom na stomak i uradila pokret koji neke plesačice vježbaju mjesecima. Upisali su je u klub gdje je trenerica utvrdila da je prirodno talentovana te je vrlo brzo napredovala.
“Nakon četiri godine, pred kraj mog treninga, došla je trenerica trbušnog plesa koja me je primijetila još na prvom času i pozvala da zajedno nastupamo na Federalnoj televiziji. Zvala me je i u Beograd da skupa nastupamo i da se dalje usavršavam, ali imala sam samo 10 godina, bila sam premlada”, prisjeća se Lana koja je danas studentica Sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Urođeni talent

Ubrzo je trenerica otišla u SAD i zamolila je Lanu da, uprkos godinama, vodi nekoliko časova. Međutim, nije mogla preuzeti klub jer nije bila punoljetna. Trenerica je ostala u SAD-u, a klub se raspao. Od tada Lana sanja o tome da ima svoj klub i redovno pleše i vježba.

“Teško je kod nas. Nema nastupa, nema takmičenja i puno je predrasuda. Ali mene to nije zanimalo. Vježbala sam kući ove godine i ljubav prema ovoj vrsti muzike, kao i moj urođeni talent, nisu mi dali da odustanem. Uzor mi je turska plesačica Didem koja, poput mene, ima urođeni talent i za razliku od ostalih popularnih plesačica ne izmišlja pokrete već se drži znanja”, kazala je Lana.

Nikada nije učila korak po korak, već kada čuje muziku i taktove počne plesati kao da joj je tijelo “baždareno” za tu muziku. Ipak, i bez urođenog talenta, možete naučiti mnogo kada je riječ o ovom plesu. Bitno je da imate osjećaj za ritam.

“U pjesmama imaju 3-4 takta i bitno je prepoznati glavni da znate po kojem ritmu plešete. Treba dosta truda i vježbe koje znaju biti i bolne dok se tijelo ‘ne otključa’, kako mi kažemo. Onda bude sve lakše. Uz dvosatni trening tri puta sedmično, bitno je da vježbate kući sami po još jedan sat i onda se za tri mjeseca vrlo dobro mogu savladati osnove”, kaže aktraktivna plavuša.

Zabava i vježba

Koreografije smišlja dok leži. Kaže kako je najefektnije kada ugasi sva svjetla i presluša muziku, a onda ujutro dobije ideje za pokrete. Ističe kako ovaj ples ima brojne beneficije te ga upravo zato vole i djeca i starije žene. Osim zabave za one koji vole muziku, vježbaju se leđni i trbušni mišići, što doprinosi boljem izgledu tijela.

“Dobne granice nema. Neko odustane u 30-im godinama jer im dosadi, ali ako ste zdravi i imate kondiciju onda možete trenirati do poznih godina. Kondicija je bitna za izdržljivost i naprimjer za šimi, jer tada tresete sve i morate duže izdržati. Moj rekord je dvije minute”, rekla je Lana.

Predrasude Balkana

Ima veliku podršku roditelja koji smatraju da, uprkos tome što nije riječ o nekom standardnom i općeprihvaćenom plesu u BiH, treba slijediti svoj san, “probiti led i razbiti predrasude”.

“Cilj mi je uključiti što veći broj djevojaka kako bismo razbili predrasude o ženama koje ‘plešu u grudnjacima’. To ne znači da su nepristojne. Kada masa nešto radi onda je to uredu, ali ne i kada radi samo pojedinac”, naglašava.

Sumnja da će jednog dana na Balkanu trbušni ples zaplesati masovno i muškarci, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama na Istoku.

“To je princip predrasuda našeg društva. Kažu da su muškarci najbolji trbušni plesači jer bolje čuju taktove, ali ipak na nama kostim ljepše izgleda”, zaključila je Lana.

Related posts