Toplo vrijeme i sezona za bolesti: Hoće li biti epidemije gripe?

Veoma toplo vrijeme za ovo doba godine pogoduje gripi i sličnim bolestima. U Hrvatskoj je broj oboljelih već premašio hiljadu, a dodatno povećanje se očekuje sa povratkom djece u školu.

Sezona gripe i toplo vrijeme u Tuzlanskom kantonu nisu donijeli posebne promjene kada je u pitanju broj pacijenata u domovima zdravlja.

U Zavodu za javno zdravstvo TK od početka oktobra prate situaciju u vezi s brojem oboljelih od gripe i sličnih bolesti. Sve ukazuje da broj obolelih sve vrijeme stagnira i u skladu je s prosjekom.

– Za sada nismo imali potvrđenih slučajeva gripe. Od početka oktobra sedmično bilježimo 160 bolesti sličnih gripi i 736 akutnih respiratornih infekcija, dok teških akutnih respiratornih infekcija nismo imali. Ove brojke otprilike odgovaraju uobičajenim podacima za ovo doba godine – kaže za Faktor dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Redovna je procedura da se u Zavodu prati broj akutnih respiratornih infekcija (ARI), bolesti sličnih gripi (ILI) te teških akutnih respiratornih infekcija (SARI). Ti podaci su indikacija kada se govori o mogućoj epidemiji gripe.

– U sezoni smo gripe i ništa ne treba isključiti, sve zavisi kako će se pokazati virus na ovom području. Za sada nemamo naznaka da bi moglo doći do epidemije, ali to ne znači da je neće biti – pojašnjava dr. Topalović.

Related posts