Tinejdžeri postaju sve gojazniji

Gojaznost kod djece i tinejdžera se u posljednjih 40 godina udesetorostručila, što znači da je 124 miliona djece širom svijeta pretilo, pokazalo je novo istraživanje.

Analiza je objavljena u medicinskom magazinu Lancet i pratila je trend gojaznosti kod djece u više od 200 zemalja.

U Velikoj Britaniji jedno od 10 djece od pet do 19 godina je gojazno. Ovakva djeca imaju veći rizik da budu gojazna i kada odrastu i imaju povećan rizik obolijevanja od različitih bolesti.

Iako se stopa gojaznosti stabilizuje u mnogim evropskim zemljama s visokim standardom, uključujući i Veliku Britaniju, ona se ubrzano povećava u mnogim drugim dijelovima svijeta, posebno u Istočnoj Aziji, naprimjer u Kini i Indiji. Istraživači vjeruju kako su široka dostupnost i promocija jeftine nezdrave hrane koja deblja glavni razlozi za ovu pojavu.

U Polineziji i Mikroneziji pedeset posto mladih ima problema s viškom kilograma i gojaznošću, a istraživači kažu da će, ako se ovaj trend nastavi, uskoro gojaznost biti češća nego pothranjenost. Tako se u Istočnoj Aziji, Latinskoj Americi i Karibima u posljednjih nekoliko decenija desio zaokret od pothranjenosti do gojaznosti.

Među zemljama s visokim prihodima, SAD imaju najvišu stopu gojaznosti kod djevojčica i dječaka, 19,5 i 23,3 posto.

“Čak su i svi mršavi ljudi teži nego što bi bili prije 10 godina. Nismo postali lijeni, bezvoljni i pohlepni. Činjenica je da se svijet oko nas mijenja”, rekao je jedan od istraživača Harry Rutter.

Fiona Bull iz Svjetske zdravstvene organizacije smatra da se treba smanjiti proizvodnja nezdrave i kalorične hrane te više promovisati fizička aktivnost. Dosad je tek nešto više od 20 zemalja uvelo porez na zaslađene napitke.

Related posts