Tiha noć u Potočarima čeka da na vječni počinak isprati 35 žrtava genocida u Srebrenici

Sve je spremno za kolektivnu dženazu i obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici. U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica završeno je iskopavanje mezara, a članovi porodica su iz hale bivše Fabrike akumulatora do Memorijalnog centra u Potočarima iznijeli tabute posmrtnih ostataka 35 žrtava srebreničkog genocida koji će sutra pronaći smiraj.

Šest hiljada učesnika “Marša mira”, maratonci, biciklisti, motociklisti te brojni sugrađani i gosti iz cijelog svijeta u Potočarima dočekuju 11. juli, najtužniji dan u BiH.

Iz Organizacionog odobora za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici rekli su nam kako sutra u Srebrenici očekuju između 30.000 i 40.000 ljudi.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a sutra će smiraj pronaći 35 žrtava, među kojima su i četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Vesid Ibrić koji je ubijen kada je imao 16 godina, dok je najstarija Šahin Halilović koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu.

Tokom ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na samom mezarju neće biti političkih govora, a članovi porodica srebreničkog genocida prisustvovat će komemoraciji.

Related posts