Teška nesreća ga nije spriječila da postane uspješan povrtar

Samir Šehić iz sela Trnovi, nadomak Velike Kladuše, doživio je prije pet godina tešku nesreću na radu, poslije koje je ostao prikovan za invalidska kolica, ali se nije želio predati i u međuvremenu je postao jedan od najvećih proizvođača povrtarskih kultura na ovim prostorima.

Kaže kako to ne bi mogao postići bez pomoći supruge Rabije, koja je njegov najveći životni oslonac i desna ruka. Prisjeća se kako je kobnog dana radio u okolici Bihaća na izgradnji jedne kuće, te da je nesretnim slučajem, noseći dugačku željeznu šipku, zakačio žice dalekovoda, pretrpio strahovit strujni udar i potom pao na zemlju sa visine od deset metara. Poslije dugotrajnog liječenja, odlučio je da se posveti poljoprivredi i kaže kako je zahvaljujući tome pronašao dodatnu snagu i novi smisao u životu. “Samo rijetki su vjerovali da ću preživjeti, jer je polovina moga tijela bila prekrivena opekotinama, a slomio sam i kičmu. Kasnije, kada sam se počeo baviti ovim poslom, svi su bili u čudu i slijegali ramenima, ali ja sam dokazao da se snažnom voljom mogu pobijediti sve životne nedaće”, kaže Šehić.

Dodaje kako je dodatni motiv da se posveti poljoprivredi i to što prima 400 maraka invalidnine, što ne može biti dovoljno za normalan život.

Zahvaljujući državnim subvencijama i poticajima za invalidna lica nabavio je plastenik u kojem je zasadio nekoliko povrtarskih kultura, a ubrzo nakon toga uspio je proširiti proizvodnju i kupiti još jedan plastenik. “Ranije sam se bavio poljoprivredom, ali uvijek za sopstvene potrebe. Sada proizvodimo za tržište i prodajemo svježe povrće, najviše paprike, paradajz i krastavce, zatim pravimo salate i ostale proizvode. Većinu poslova u plasteniku obavlja supruga, a ja radim koliko mogu, s obzirom na to da mogu upotrebljavati samo desnu ruku”, kaže Šehić. Dodaje kako je u međuvremenu registrovao vlastito gazdinstvo, a do sada su se svojim proizvodima predstavili na više sajmova i poljoprivrednih manifestacija. “Poslije nesreće shvatio sam neke važne stvari u životu, a posebno da se čovjek nikada ne smije predati. Uvijek treba pozitivno razmišljati, ići naprijed i ne obazirati se na prošlost, ma kakva ona bila. Jedino se tako može ostvariti uspjeh u životu”, kaže na kraju ovaj vrijedni poljoprivredni proizvođač.

nezavisne.com

Related posts