Tegeltija u Banja Luci: Sastanak sa Švrakom i Lepirom o slučaju Dragičević

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija danas će sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, održati sastanak sa glavnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci Želimirom Lepirom.

Odluku o sastanku je donio VSTV BiH u četvrtak, putem telefonskog glasanja, piše Patria

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će, zajedno sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, 28. decembra 2018. godine, u prostorijama Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjoj Luci, u 12 sati, održati sastanak sa glavnim republičkim javnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i glavnim okružnim javnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, s ciljem informisanja o trenutnom radu ovih tužilaštava s posebnim akcentom na aktualna dešavanja vezano za predmet Dragičević.

Podsjećamo, slučaj ubistva mladića Davida Dragičevića nije rasvijetljen punih devet mjeseci. Njegov otac Davor Dragičević i majka Suzana Radanović svakodnevno mirnim protestima traže da se otkriju počinioci, optužujući i sami vrh Policije RS-a da je umiješana u prikrivanje ubistva.

U srijedu je na Trgu Krajine uhapšen Davor Dragičević, a privedeni su i Suzana Radanović i članovi grupe Pravda za Davida kao i neki istaknuti političari opozicije. Slike hapšenja i nasilja policije RS-a nad građanima među kojima je bilo i djece, koji su došli podržati porodicu Dragičević obišle su cijeli svijet. Svjetski mediji objavili su vijest o hapšenju oca koji traži istinu o smrti sina.

Porodica Dragičević već mjesecima zahtijeva da slučaj preuzme Tužilaštvo BiH, kao što je to uradilo i u slučaju Dženan Memić koji je ubijen u Sarajevu u februaru 2016. godine i čija smrt nije rasvijetljena skoro tri pune godine. Mladićev otac Muriz Memić početkom sedmice počeo je sa davanjem iskaza u Tužilaštvu BiH o saznanjima u vezi ubistva sina Dženana.

Izvor:radiosarajevo.ba

Related posts