Svjetski mediji o presudi Ratku Mladiću: Bosanski krvnik osuđen za pokolj

Vijest o izricanju presude Haškog suda Ratku Mladiću prenijeli su i svi relevantni svjetski mediji s naslovima koji ga opisuju kao bosanskog krvnika i osuđenika za genocid.

Britanski BBC piše kako je “bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić proglašen krivim za genocid u ratu u BiH te osuđen na doživotnu kaznu zatvora” i navodi kako se Mladić na suđenju pojavio vidno opušten te je, uz osmijeh i gestikulaciju, gledao u kamere.

Na naslovnici Independenta Mladić je nazvan “bosanskim krvnikom”, a u tekstu se navodi kako je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin. Ovaj medij piše kako dugo očekivana presuda označava kraj pravosnažnog suđenja pred Haškim tribunalom koji je osnovan 1993. godine, dok su u Bosni i Hercegovini još uvijek trajale žestoke borbe.

Britanski Guardian je naveo 11 tačaka optužnice protiv Mladića i prenio izjavu tužioca Sergea Brammertza uoči presude, u kojoj je rekao kako je Mladić utjelovljenje zla za mnoge te da je suđenje veoma bitno svim žrtvama koje su dugo čekale ovaj trenutak. On je u izjavi za ovaj medij podsjetio i na to da je Mladićev slučaj jedan od najvažnijih u historiji Haškog tribunala te da su 2008. godine, kada je on počeo raditi, svi bili pesimistični glede njegovog hapšenja.

Guardian je podsjetio na to da je Mladić bio jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca prije nego je uhapšen 2011. godine.

I američki New York Times prenio je vijest kako je Ratko Mladić osuđen za pokolj bosanskih muslimana devedesetih godina. U tekstu je citirana izjava sudije kako je Mladić odgovoran za jedan od najgnusnijih zločina poznatih čovječanstvu, uključujući genocid i istrebljenje. U podužem članku posvećenom presudi rečeno je i kako je ovo prvo suđenje u kojem je tužilaštvo iznijelo dokaze iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Related posts