Svečanom akademijom OV i obilaskom spomen-obilježja i šehitluka Krupljani obilježili Dan državnosti BiH

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je u Bosanskoj Krupi obilježen Dan državnosti BiH. Osim načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tahira Nuhića, vijećnika, sjednici su prisustvovali građani općine Bosanska Krupa, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, predstavnici političkih stranaka, nevladinih organizacija.

Ponosni na državnost BiH, na tekovine koje je ona nosila kroz svoju burnu historiju braneći se i čuvajući multietičnost i interkulturalnost, odajući poštovanje svima onima koji su bili njeni najhrabriji branitelji i čuvari, prisutni na svečanoj sjednici su, svi prema svom svjetonazoru, odali dužnu poštu šehidima i poginulim borcima.

U svečanom referatu predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić se prisjetio historijskih činjenica koje svjedoče o državotvornosti prostora u kojem žive građani i građanke BiH.

„Naša državnost je obnovljena pod okriljem antifašističke ideje, demokratskih načela i ljepote različitosti. Nažalost, fašizam nije potpuno iskorijenjen, on je nastavio preživljavati u drugim oblicima posebno infiltrirajući se u komunistički pokret Srbije koji je svoje pravo lice pokazao 1992. godine. Državnost jeodbranjena, međutim ne u kapacitetu kakvom bismo željeli, ali što je najbitnije države ima. Ona danas treba jedinstvo više nego ikad. Moramo se ujediniti oko jedne ideje, ideje koja se zove Bosna. Moramo se okrenuti razvoju, poduzetništvu, podržavati dobre projekte. Naša općina nas treba jer jaka općina je i jaka država“, kazao je između ostalog predsjedavajući Nuhić.

Općinski načelnik je u svom obraćanju, apostrofirajući obavezu budnog čuvanja tekovina bosanskohercegovačke državnosti istakao da je 25. novembra 1943. godine pobijedila odluka kojom je, mada je bilo i drugačijih prijedloga, Bosna i Hercegovna potvrđena kao Republika u sastavu Jugoslavije, kao ravnopravna zajednica svih naroda i narodnosti koji u njoj žive.

„Principi i vrijednosti na kojima se zasnivaju odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a: sloboda, jednakost i ravnopravnost naroda i građana Bosne i Hercegovine, njihove volje i interesa, aktuelni su i danas. I zato, sadašnje i buduće generacije naroda i građana Bosne i Hercegovine imaju historijsko pravo i obavezu očuvanja državnosti Bosne i Hercegovine. Na ovoj generaciji je obaveza da krči put ka zajedničkoj budućnosti, a to je slobodna, demokratska i prosperitetna Bosna i Hercegovina. Naša jedina budućnost je BiH kao zajednica ravnopravnih i jednakopravnih naroda, društvo ravnopravnih i jednakopravnih građana u kojem neće biti onih s većim pravima i onih s manjim ili nikakvim pravima“, istakao je načelnik Halitović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Dječiji ansambl Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje pod vodstvom Saliha Suljanovića i članica KUD-a „Grmeč“ Manuela Štrkljević.

U organizaciji „Centra za kulturu, obrazovanja i informisanja“ i „Gradske galerije“, kao poseban dar za Dan državnosti, upriličena je izložba radova nastalih na 46. Likovnoj koloniji „Krušnica“.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, prije svečane sjednice, brojne delegacije su na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježju u Bosanskoj Otoci, na šehidskim mezarjima u Jezerskom i Pištalinama proučile Fatihu pred duše šehida i poginulih boraca i položile cvijeće.

Dan državnosti BiH u Bosanskoj Krupi obilježili su i mališani Dječijeg obdaništa i doma učenika. Iz „Parka prijateljstva“ zajedno sa načelnikom Arminom Halitovićem na slobodu su pustili bijelog goluba i tako poslali jedinstvenu poruku mira i zajedništva, a nakon toga su i oni sa svojim učiteljicama položili cvijeće na Centralno-spomen obilježje.

Related posts