Sve veći broj porodica jede samo dvaput dnevno, raste broj beskućnika

No pandemija je Sjevernoj Koreji donijela „drastične ekonomske tegobe“, upozorava Ojea Kintana te izdvaja pad trgovinskog prometa sa susjednom Kinom od 90 posto

Stručnjak Ujedinjenih naroda za ljudska prava upozorio na „raširene nestašice hrane i pothranjenost“ u Sjevernoj Koreji pogoršane pet mjeseci dugim zatvaranjem granice s Kinom i restriktivnim mjerama protiv koronavirusa.

Tomas Ojea Kintana (Tomas Ojea Quintana), posebni izvjestilac o ljudskim pravima za Sjevernu Koreju, pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da „promisli o sankcijama“ uvedenima nad tom izoliranom državom kako bi se ipak osigurale pošiljke hrane.

Sjeverna Koreja je sredinom devedesetih godina doživjela nestašicu hrane za koju se vjeruje da je odnijela oko 3 miliona života. Komunistička azijska država jedina je na svijetu koja nije izvijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o slučajevima zaraze koronavirusom.

No pandemija je Sjevernoj Koreji donijela „drastične ekonomske tegobe“, upozorava Ojea Kintana te izdvaja pad trgovinskog prometa sa susjednom Kinom od 90 posto u martu i aprilu.

Dodao je kako su „izgledi za dodatno produbljivanje nestašice hrane i prehrambene nesigurnosti alarmantni“.

– Postoje izvještaji o povećanju broja beskućnika u većim gradovima, uključujući djecu, a cijene lijekova su drastično skočile. Sve veći broj porodica jede samo dva puta dnevno ili jedu samo kukuruz, a neke gladuju – kazao je.

Izvor: Avaz.ba

Related posts