Stranački vrh dobio crno na bijelo: Komšić najavio gašenje DF-a

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (DF), na posljednjoj je sjednici Predsjedništva te stranke predočio užem stranačkom rukovodstvu prednacrt platforme kojim se najavljuje gašenje Demokratske fronte.

Deklaracija koju bi DF trebao usvojiti na unutarstranačkim organima nastavak je priče o ujedinjavanju takozvane ljevice, odnosno građanskog bloka u BiH. Preciznije u Fedederaciji BiH, jer u toj priči, kao što se moglo vidjeti na skupu održanom na Jahorini krajem decembra kada je potpisana Jahorinska deklaracija, nije bilo političkih, akademskih ili predstavnika nevladinog sektora iz drugog bh. entiteta.

Jahorinsku deklaraciju su potpisali SDP, DF i Građanski savez te nekoliko univerzitetskih profesora, kulturnjaka i predstavnika nevladinog sektora bliskih Reufu Bajroviću i organizacijama povezanim s Bajrovićem i njegovom suprugom, a koje su finasirale rad pojedinih NVO. U ime DF-a Deklaraciju je potpisao Željko Komšić, predsjednik stranke pred gašenjem.

Naime, u prednacrtu platforme koja se našla na sjednici Predsjedništva DF-a, a čiji puni naziv glasi: Platforma jedinstvenog djelovanja građanskog bloka u Bosni i Hercegovini, i koja će se vjerovatno naći na dnevnom redu sjednica rukovodstva i ostalih stranaka potpisnica Jahorinske deklaracije, najavljuje se i mogućnost ukidanja pojedinih stranaka. U konkretnom slučaju DF-a.

– Političke partije i stranke će kontinuirano razgovarati o modelima zajedničkog nastupa na Općim izborima 2018. godine u Bosni i Hercegovini o čemu će se sačiniti poseban sporazum ne isključujući ni Kongres ujedinjenja – stoji u nacrtu dokumenta koji je razmatralo Predsjedništvo DF-a na posljednjoj sjednici.

Kongres ujedinjavanja praktično bi značio stapanje sa SDP-om iz kojeg su i nastale DF i indirektno Građanski savez.

Upućeni u DF-u tvrde kako je Komšić već sve isplanirao i dogovorio gašanje stranke čiji je osnivač, a zauzvrat će on i još nekoliko DF-ovaca iz Sarajeva dobiti značajne pozicije unutar nove-stare stranke, SDP-a. Nezadovoljni načinom odvijanja stvari u DF-u i načinom ujedinjavanja ljevice te planom djelovanja građanskih stranaka, neki članovi DF-a su već kolegama kazali kako planiraju napustiti tu stranku. Zamjerke koje imaju se odnose na Željka Komšića kojem spočitavaju bahatost, netransparentnost i izrazito loše vođenje stranke, “koju je spreman ugasiti, izdati ljude koji su ga podržavali i pobrinuti se samo za svoju poziciju u budućoj političkoj opciji”, navodi jedan od naših sagovornika u DF-u.

Inače, kada je u pitanju raspodjela uloga u lijevom, građanskom bloku, to je i jedan od osnovnih kamena spoticanja među ljevičarima. Previše je “lidera”, a premalo fotelja.

U platformi koja je razmatrana prije dva dana u Komšićevoj stranci i koju će po zaključku Predsjedništva DF-a trebati dorađivati, između ostalog, navodi se i sljedeće:

– Političke partije i stranke potpisnice platforme obavezuju se na zajedničko djelovanje na političkoj sceni u Bosni i Hercegovni s ciljem provođenja ciljeva definiranih Platformom i dostizanja proklamiranih vrijednosti.

– Predsjednici i rukovodstva političkih partija i stranaka će održavati zajedničke sastanke s ciljem planiranja aktivnosti na realizaciji provođenja ciljeva definiranih Platformom kao i analize predhodnih dogovorenih aktivnosti.

– Lokalne organizacije političkih partija i stranaka će ostvarivati saradnju na lokalnom nivou s ciljem zalaganja za zajedničke vrijednosti iz ove Platforme u lokalnim zajednicama. Saradnja će se odvijati kroz saradnju u Općinskim i Gradskim vijećima.

– Klubovi zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, entitetskim parlamentima i kantonalnim skupštinama će po potrebni održavati zajedničke sastanke klubova s ciljem realizacije konkretnih aktivnosti u parlamentarnim procedurama na realizaciji ciljeva zacrtanih Platformom.

– Interesni oblici političkih partija i stranaka će održavati intezivnu saradnju na realizaciji ciljeva Platforme koji se odnose na područje interesovanja navedenih oblika organizovanja.

Kada je u pitanju saradnja sa drugim političkim partijama i strankama, akademskom zajednicom i organizacijama civilnog društva navodi se kako će:

– Političke partije i stranke potpisnice platforme zajedno uspostaviti saradnju sa sindikalnim organizacijama u BiH koje pokažu spremnost za zajedničko djelovanje u ostvarivanju ciljeva utvrđenih platformom. Političke partije i stranke koje prihvataju ovu Platformu, i koje su svojim dosadašnjim političkim djelovanje pokazale da su protiv politika podjela i socijalne nejednakosti mogu biti uključene u rad građanskog bloka u saglasnost potpisnica Platforme. Cilj političkih partija i stranaka potpisnica ove Platforme jeste uključivanje i saradnja sa organizacijama civilnog društva kako bi zajednički realizovali ciljeve iz ove Platforme. Akademska zajednica je važan dio našeg društva zbog čega ćemo nastojati aktivno sarađivati sa akademskom zajednicom na ostvarenju ciljeva ove Platforme i akademsku zajednicu uključiti u realizaciju iste. Predstavnici organizacija i pojedinci potpisnici Platforme imaju pravo učestvovati u radu svih foruma organiziranih od strane političkih partija i stranaka potpisnika ove platforme koja za cilj imaju rad na provođenju platforme, bez obaveze da postanu članovi bilo koje od tih političkih partija ili stranaka. Predstavnici organizacija i pojedinci potpisnici Platforme imaju obavezu u svom javnom djelovanju zagovarati vrijednosti, ideje i ciljeve proklamirane ovim dokumentom – stoji, između ostalog, u nacrtu.

/faktor.ba

Related posts