Stečajni upravnik Agrokomerca radio na štetu te kompanije

Stečajni upravnik Agrokomerca, kojeg je na tu poziciju u septembru ove godine imenovao Općinski sud u Bihaću potpisivao je, između 2005. i 2009. godine, štetne ugovore po Agrokomerc, ocjenilo je ranije Federalno tužilaštvo u svojim izvještajima.

Sudija Općinskog suda u Bihaću Aladin Bajrić je u predstečajnom postupu u slučaju Agrokomerca pokrenut na tom sudu prije dva mjeseca, za stečajnog upravnika te kompanije imenovao Šefika Smlatić.

Smlatić je od 2005. do 2009. godine bio direktor u više firmi porodice Lijanović, koje su Agrokomercu i državi za te četiri godine ostale dužne više miliona KM, pa je imenovanje Smlatića za stečajnog upravnika Agrokomerca sada veoma rizično za tu kompaniju.

Neke od firmi koje su poslovale sa Agrokomercom na štetu te kompanije, a na čijem čelu je bio Smlatić su: „Lijanovići“, „Farmko“, „Laktal“, „Mesna industrija Farmer“.

U jednom od ugovora koji je potpisan 2007. godine između firme Mesna industija Farmko i Agrokomerca, a koji potpisuje upravo Smlatić i tadašnji direktor AC Mujo Milak, stoji kako će firma Farmko Agrokomercu dati pozajmicu od 50.000 KM, a Agrokomerc Farmku daje pod hipoteku imovinu vrijednu oko 27 miliona KM.

„Ovolika razlika između pozajmice i hipoteke koja osigurava tu pozajmicu može ukazivati samo na to da su Lijanoviću za male novce pokušali prisvojiti vrijednu imovinu Agrokomerca, a u tome im je pomagao Smlatić“ kaže jedan od sagovornika Patrije iz te kompanije, pokazujući sporni ugovor.

Predstečajni postupak u AC-u je pokrenut na osnovu potraživanja tri pravna lica iz Velike Kladuše i tri privatna lica. Ukupna potraživanja sa kamatama iznose svega 60-ak hiljada KM. Agrokomerc je nudio da se potraživanja izmire vansudskom nagodbom, ali su tražioci to odbili, što otvara sumnju da je predstečaj dogovoren proces kako bi privatna lica prisvojila vrijednu imovinu Agrokomerca.

Sam predstejačni postupka u ovom velikokladuškom gigantu je pokrenut pritivzakonito, tvrde od ranije eksperti. U vrijeme pokretanja predstećajnog postupka Agrokomerc je još uvijek bio obuhvaćena Zakonom o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH, pa je svaka priča o predstečaju u Agrokomercu izravno kršenje tog zakona.

„Ukoliko bi Smlatić dobio ovlasti stečajnog upravnika Agrokomerca u punom kapacitetu, to znači da bi sam odlučivao o prioritetima isplate dugovanja Agrokomerca prema potražiocima. Odlučivao bi i o prodaji nekretnina Agrokomerca koje se nalaze unutar BiH ali i van zemlje, čija se vrijednost procjenjuje ne više stotina miliona KM“.

/nap.ba

Related posts