Srušeni rekordi: Na snazi je izvanredno stanje, kuće oko Karlovca poplavljene

UZ OBILNU kišu i jak vjetar, u Hrvatskoj su na red došli i problemi s porastom vodostaja. Rijeka Korana je kod Karlovca dosegla 793 centimetra i proglašeno je izvanredno stanje. Na karlovačkom području poplavljeno je 20-ak kuća.

Na Korani i Kupi kod Karlovcu na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Rast vodostaja

I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca.

Istovremeno, u sedam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosila 794 centimetra, što je 3 centimetra više nego u 6 sati.

Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.

Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je 768 centimetra. U protekla 48 sata Kupa je zbog obilnih kiša narasla za više od 5,5 metara, ali opada, što će se i nastaviti, jer Kupa u Kamanju, uzvodno od Karlovca, pada i po šest centimetra na sat.

Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

Maksimalne vrijednosti

“Ovo su vodostaji koji su trenutno oko maksimalnih vrijednosti. Oni bi trebali negdje tijekom večeri doći do maksimuma. Dobro je što danas nije bilo značajnije oborine, a ni sutra se ne očekuje. Dakle, polako bi se rijeke trebale početi smirivati”, rekao je jučer Zoran Čavlović iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

I na Uni u Hrvatskoj Kostajnici na snazi su mjere obrane od poplava, no zasad nema neposredne opasnosti za stanovnike, javlja Media servis.

Dodatne količine oborina utjecale su na daljnji porast vodostaja, osobito rijeke Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i osobito Une. Oborine u susjednoj Bosni i Hercegovini utjecale su na značajan porast rijeke Sane te svih desnih pritoka rijeke Save, osobito Vrbasa, Ukrine i Bosne.

U iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina, što će postupno dovesti do stabilizacije, a od danas poslijepodne, naročito sutra, i osjetnijeg opadanja vodostaja, uključujući i najugroženija područja oko grada Karlovca te na području Hrvatske Kostajnice.

Rijeka Kupa

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 7 sati iznosio je +768 cm i u protekla 24 sata porastao je za više od 5 metara. Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat. Uzvodno od Karlovca vodostaji rijeke Kupe su u opadanju te se ubrzo očekuje i vrh vodnog vala nakon kojeg će uslijediti par sati stagnacije vodostaja, a u drugom dijelu dana i lagano opadanje vodostaja, javljaju Hrvatske vode.

Prošle godine postavljen je privremeni sustav obrane od poplava od boks-barijera na karlovačkom području koji izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice, dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Vodostaji rijeke Korane u gornjem toku ostvarili su izuzetno visoke razine od 793 cm.

Rijeka Una

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 7 sati iznosio je 462 cm.

Ponajviše zbog utjecaja i velikih dotoka rijeke Une, za područje Jasenovca na dionicama uz rijeku Savu očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava. Prema trenutnoj prognozi, maksimalni vodostaji rijeke Save na području Jasenovca očekuju se na razini od +800 cm i ne bi trebali stvoriti veće ugroze na jasenovačkom području.

 

Rekordni vodostaji

Davor Spevec iz Ravnateljstva civilne zaštite, načelnik sektora 112, rekao je za HRT da prate napredak kompletnog sustava civilne zaštite te da se vidjela vrlo dobra organizacija obrane od poplave u Kostajnici.

“Možemo reći da je ovo bio dobar primjer i pravovremene najave DHMZ-a, pravovremene pripreme i grada i županije i Hrvatskih voda, tako da u Hrvatskoj Kostajnici nema ozbiljnih šteta”, dodao je.

Vezano za poplavu u Karlovcu rekao je da su se u  vrlo kratkom vremenu poklopili rekordni vodostaji Mrežnice i Korane, zato je voda ušla u nekoliko kuća. Smatra da se radi o malom broju kuća s obzirom na rekordne vodostaje.

Spevec je za HRT rekao i kako je ušće Korane u Karlovcu pod kontrolom, brani se i ne očekuje da bude kritičnije. Dodao je da je vodostaj Sunje počeo padati, kao i kupa te kako Una još raste.

Za Savu je rekao da ima relativno nizak vodostaj te kako ne bi trebalo biti problema.

Poručio je kako su na terenu sve službe i pripadnici Crvenog križa i HGSS-a koji će prema potrebi prevoziti ljude čamcem te kako distribuiraju vodu i hranu.

Izvanredno stanje

Jučer je u 18:00 sati u prostorijama Vatrogasnog centra održana sjednica Stožera civilne zaštite grada
Karlovca kojoj su prisustvovali i gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić i predstavnik Hrvatske kopnene vojske pukovnik Miroslav Car.

Na sjednici je analizirana trenutna situacija stanja obrane od poplava uz prognoze vodostaja i oborina.

U 18:00 sati proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava za rijeku Koranu u Karlovcu.

Obavljaju se aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu, a na terenu je 107 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava, JVP grada Karlovca i Vatrogasne zajednice Karlovačke županije koji sa zaposlenicima gradskih tvrtki Grada Karlovca rade na ispumpavanju vode i punjenju vreća pijeskom.

Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

 

Poplavljene kuće

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je odgovarajući na pitanja da je proračun Hrvatskih voda samo za poplave oko 700 milijuna kuna, od čega oko 200 milijuna kuna ulažu u unaprjeđenje sustava.

Sada su Hrvatske vode usmjerene prema Kostajnici koja je prošle godine imala velikih problema, rekao je Đuroković i dodao da je i ondje primijenjen sustav boks-barijera te da će Kostajnica tako prvi put biti obranjena od ugroze rijeke Une iako vodostaj raste.

“Uskoro ćemo uvesti izvanredno stanje, vodostaj Une je preko 435 centimetara, prijeći će 450 centimetara, te se sa Stožerom Sisačko-moslavačke županije definiraju potrebni koraci za obranu od poplave Jasenovca, Lekenika i ukupnog područja te županije“, rekao je Đuroković. Zamolio je da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar, jer je tako velika količina vode i dalje golem pritisak na uspostavljeni sustav obrane od poplava.

Pod vodom je dvadesetak kuća na karlovačkom području, najvećim dijelom na području Male Švarče, Logorišta i Mostanja. U županiji je zatvorena 21 cesta.

Prognoza oborina za iduća 3 dana

Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina, od 15 do 30 mm, što bi trebalo dovesti do postupne stabilizacije, odnosno prestanka rasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

index

Related posts