Snijeg otežao odvijanje saobraćaja na putevima

Nove sniježne padavine koje su u petak naveče zahvatile pojedine dijelove BiH otežale su i usporile saobraćanje, naročito na dionicama u višim predjelima, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Izdvajaju magistralne puteve Sarajevo-Rogatica (Romanija), Trnovo-Foča (Rogoj), Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Bugojno-Kupres-Livno, Sarajevo-Konjic i Sarajevo-Tuzla. Upozoravaju i na povećanu opasnost od odrona. Savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Apeluju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na graničnom prelazu Izačić, između BiH i Hrvatske, zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

U prijepodnevnim satima, očekujemo pojačan promet vozila prema aktuelnim zimskim izletištima.

Related posts