Slavonski svećenik kupio luksuzni Mercedes: "Zar ga vi ne bi kupili da možete?"

Don Andrija Vrbanić iz Ivanovca kraj Osijeka tako je zamijenio svog starog Mercedesa novijom limuzinom E klase vrijednom do 400 tisuća kuna. Vrbanić, osim što obnaša poziv župnika u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske, također pjeva u muškom tamburaškom sastavu po imenu – Baje.

“Moja privatna stvar”

Razgovarali smo s don Andrijom.

“Kupio sam auto, ali to može biti moja privatna stvar, pretpostavljam”, potvrdio nam je.

Upitali smo ga je li zbilja kupio novog Mercedesa.

“Kupio sam polovnog Mercedesa E klase, ne novog. Star je godinu dana”, odvratio je svećenik.

Nije nam htio reći točnu cijenu, već nam je poručio da ćemo se mi sami potruditi saznati koliko košta taj model.

“To nek’ ostane tajna”, odvratio nam je i dodao da su mu Mercedes kupili njegovi župljani.

Jednostavnom pretragom na internetu doznali smo da Mercedes E klase, star godinu dana, košta između 350 i 400 tisuća kuna.

“Vjerojatno me vole”

“To su kupili meni moji župljani”, ustvrdio je Vrbanić. Zanimalo nas je zašto bi župljani lokalnom svećeniku kupili praktički novi Mercedes.

“Vjerojatno me vole”, rekao nam je don Andrija.

“I vi radite, imate svoj posao, zar ne? Imate nekakva primanja. Imam nekakvu nagradu od biskupije, odnosno župe. Vi možete napisati što god želite. Odmah ću vam reći, pola tog auta su 24sata i Glas Slavonije. Dakle, to je bilo na sudu, to je riješeno i ja sam od njih dobio solidno novaca, tako da sam sebi mogao priuštiti ovaj auto.”

Vrbanić, naime, govori o odšteti koju je dobio nakon što je prije nekoliko godina tužio ova dva medija.

Upitali smo ga ima li u njegovoj župi potrebitijih, siromašnih građana, kojima bi poslužio novac potrošen na Mercedes.

“Apsolutno. Hoćete li potražiti župljane kojima sam ja isposuđivao pa se nikad više nisu vratili? Da, da. Mogu vas na mnoge adrese ovdje uputiti, imenom i prezimenom”, poručio nam je.

Tek je došao iz Zagreba

Zanimalo nas je putuje li često te je li mu potreban baš Mercedes.

“Da ste vi u mogućnosti, bi li ga vi sebi kupili?” glasio je odgovor božjeg pastira.

Vokal muške pjevačke skupine Baje rekao nam je kako se još nitko nije vozio u njemu jer je iz Zagreba došao prije dva tjedna te da nitko iz župe nije komentirao njegovu kupovinu.

Prijava vjerojatno od socijalnog slučaja

“Iz župe je sigurno došla prijava od nekih ljudi koji vjerojatno žive od socijale. Ja znam mnoge takve, a i znam mnoge koji bi mogli raditi, a neće. Zašto bi radio za onoliko koliko dobije od socijale? Moja im je poruka: Bolje neka u miru, radeći, jedu svoj kruh”, kazao je don Vrbanić.

Upitali smo ga kolika je njegova plaća.

“Pa, to… Isto… Dakle… Ja to vas nisam pitao, kao ni drugog nikoga. Taj podatak možete dobiti u biskupiji, na primjer”, glasio je odgovor.

“Đakovačka biskupija se financira od priloga vjernika. Cijela biskupija se financira tako. Gledajte, imam ja neku svoju plaću, odnosno nagradu koju primam i to je moja privatna stvar. Svaka župa se financira od svojih vjernika. Dakle, župni vjernici daju svoj prilog za crkvu. Od toga se financira njihov svećenik, od toga se financira sama crkva kao takva, popravci, gradnje i tako dalje”, objasnio nam je don Andrija Vrbanić, slavonski svećenik i član Baja. – piše index.hr

Related posts