Školska godina u RS-u počinje 1. septembra, časovi skraćeni

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da nova školska godina u Republici Srpskoj počinje 1. septembra, te da će učenici sjesti u školske klupe uz izmijenjene uslove i uz poštovanje svih mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

Triviće je naglasila da će školski čas trajati masksimalno 30 minuta, a u školama sa većim brojem djece 20 minuta, te da će djeca biti podijeljena u grupe od po 15 đaka.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je da jako važno da nastava počinje u učionicama, jer će na zdravlje djece uticati i socijalizacija, druženje sa vršnjacima i direktan kontakt sa prosvjetnim radnicima.

Smatramo da je bolje imati čas koji će trajati kraće, nego nastavu na daljinu, iako smo s tom vrstom nastave postigli veliki uspjeh”, rekao je Damjanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković naglasio je da je Institut pripremio set mjera koji se odnosi na početak školske godine, te da je najvažnije da se minimalizuje rizik pojave djece pozitivne na virus korona.

“Prije svega mislimo na nošenje zaštitnih maski i fizičku distancu, da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom, ali i neke druge časove, za koje je to moguće. Roditelji su dužni da mjere temperaturu djeci i da u slučaju simptoma reaguje. Ako se simptomi utvrde u školi dijete će biti izolovano do dolaska roditelja”, rekao je Zeljković.

On je dodao da je preporuka da djeca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i dolaze kući, te kada se kreću kroz školu, ali ne i tokom nastave.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović naveo je da će 20. avgsuta početi dezinfekcija svih škola i đačkih domova, te školskih dvorišta.

Izvor: N1

Related posts