Sjećanje na tragičnu smrt 19 logoraša iz Sanskog Mosta​: Ugušili se u kamionu smrti

Ispred spomen obilježja u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu, obilježena je 26. godišnjica zločina počinjenog nad devetnaest logoraša koji su 1992. godine, transportovani iz Sanskog Mosta u logor Manjača.

Organizator ovog događaja bilo je općinsko udruženje logoraša, a ovom činu su prisustvovali predstavnici općinske vlasti i političkih partija, bivši logoraši, porodice stradalih logoraša te drugi građani. Na ovom mjestu evocirane su uspomene na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na ovim prostorima BiH tokom agresije. Prilikom transporta, u prenatrpanoj kamionskoj prikolici, uslijed nedostatka vazduha i dehidracije, ugušilo se devetnaest nevinih ljudi.

Prema izjavama svjedoka ovoga zločina, u kamionskoj prikolici koja je hermetički bila zatvorena ceradom, ponestalo je kiseonika, što je uzrokovalo patnju i smrt nevinih ljudi koji su danima prije toga bili podvrgnuti neljudskom postupanju, mučenju i zloostavljanju. U nastojanju da se zametu tragovi zločina, tijela su pokopana na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu.

Prisutni su bili u prilici da poslušaju odlomak „Kamion smrti“ u kojima je Botonjić opisao stradanje i užasnu smrt devtnaest logoraša u kamionskoj prikolici. Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje, te se učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili stradalih Bošnjaka i Hrvata.

Related posts