Sjećanje na heroje Grmuško-srbljanskog platoa

U naselju Srbljani sinoć je održana tradicionalna manifestacija „Junski dani otpora“ kojom se mještani Spahića, Srbljana, Jezera i drugih naselja, prisjećaju najtežih trenutaka tokom agresije na tadašnji Bihaćki okrug i državu BiH. Mjesna zajednica Srbljani i ove godine organizirala je prigodan sadržaj kojim se prisjetilo na historijsku činjenicu koja govori da je na liniji fronta dugoj 15 km poginuo 371 borac, od kojih 84 iz MZ Srbljani.

„Mi se svake godine okupljamo i prisjećamo ovih dana, ali isto tako na ovoj manifestaciji očekujemo da svi nivoi vlasti povedu više računa o herojskom Grmuško-srbljanskom platou i njegovim stanovnicima koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani države BiH“- kazao je Nijaz Malkoč, predsjednik MZ Srbljani.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić u svom obraćanju kazao je da dolazak na herojski Grmuško-srbljanski plato za svakog istinskog patriotu znači dvije stvari, prisjećanje na heroje i prenošenje istine na buduće naraštaje.

“Svi znamo šta je istina i prenosimo je na buduće naraštaje, ali isto tako učinimo sve da se herojstva naših boraca ne zaborave. Hvala mještanima Srbljana što svake godine evociraju uspomene i prisjećaju se svojih najmilijih koji su za svoju zemlju dali živote i dijelove tijela ”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

O ratnim dešavanjima i herojskoj borbi boraca 5.korpusa Armije R BiH prisutnima su govorili su ratni komadant Amir Avdić, Husein Rošić, premijer USK-a i Jusuf Bajraktarević, Savjetnik gradonačelnika Cazina i Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a.

Related posts