Sinirlioglu: Turska ne želi rat, ali neće oklijevati da upotrijebi silu

Stalni predstavnik Turske pri Ujedinjenim nacijama (UN) Feridun Sinirlioglu je tražio da Vijeće sigurnosti UN-a zaustavi ratne zločine sirijskog režima.

Stalni predstavnik Turske pri Ujedinjenim nacijama (UN) Feridun Sinirlioglu je u obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a istakao da Turska ne želi rat sa Sirijom, ali da neće oklijevati da upotrijebi silu, ukoliko bude potrebno, javlja Anadolija.

“Turska ne želi rat, ali i neće oklijevati da upotrijebi silu kako bi zaštitila svoju sigurnost”, rekao je Sinirlioglu.

Također je tražio da Vijeće sigurnosti UN-a zaustavi ratne zločine sirijskog režima.

Sinirlioglu je kazao da možda nekima nije baš jasna razlika između turske vojske i nekih oružanih formacija koje su ranije napadali i nisu očekivali odgovor kakav su momentalno dobili. Kako je rekao, neki to uče i naučiće na teži način.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Kelly Craft je u obraćanju istakla da Turska ima punu podršku u vezi s odgovorom na napade koji su doveli do smrti turskih vojnika u Idlibu u Siriji.

Pozvala je također Rusiju da hitno prizemlji vojne avione u Siriji, dok je Siriju i Rusiju pozvala da se povuku na granice predviđene sporazumom iz Astane.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) je u petak održana vanredna sjednica u vezi s posljednjim dešavanjima u sirijskom Idlibu.

Hitna sjednica je održana na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Estonije i Dominikanske Republike.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts