Sindikat policije USK najavio štrajk!

Ogorčeni na kršenje prava garantiranih kolektivnim ugovorom iz Sindikata policije USK i kašnjenja s isplatom putnih troškova i drugih pripadajućih naknada koje nemaju karakter plaće, policijski službenici USK najavili su štrajk upozorenja.

Jednosatni štrajk upozorenja bit će održan od 10.30 do 11.30 sati, saopćili su danas na pres-konferenciji.

Kako prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora nisu ispoštovana, ističu u Sindikatu policije, podnijet će i krivičnu prijavu protiv Vlade USK.

Osim isplate dugovanja iz prethodne godine, uposlenici MUP-a USK traže i sredstva za zaštitu u radu s migrantima, ali i prostor za zadržavanja migranata nakon njihovog privođenja jer svi do sada privedeni borave u istoj prostoriji s policijskim službenicima, što je nedopustivo, smatra Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

Osim toga, od nadležnih institucija su zatražili i inspekcijski nadzor u zgradama koje ne ispunjavaju uvjete za boravak. Jedna od njih je i ona u kojoj boravi Specijalna jedinica za podršku.

Tvrde u Sindikatu da je zgrada neuvjetna i da kanalizacija koja se izlijeva u prostorije prijeti zdravlju ljudi koji borave u njima.

Related posts