Saša Janković: Vučić pali nacionalističke vatre pa ih gasi da bi ispao "faktor stabilnosti"

Izmišljena izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova je, smatra kandidat za predsjednika Srbije na prošlim izborima i predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković, iskorištena kao povod za još jednu lažnu krizu iza koje stoji Aleksandar Vučić.

Tu će krizu, dodaje, lažno rješavati upravo Vučić, dok će teme od značaja za život građana, kao što su povećanje poreza u Beogradu, sve veći i nepodnošljiviji troškovi života, smanjivanje budžeta za obrazovanje, pad rejtinga SNS-a i slične, gurati pod medijsku blokadu.

– Radi se o vještačkom zaoštravanju retorike kako bi ljudi govorili – ne pitaj ništa, samo da nas opet u rat ne gurnu. Šalje se i poruka međunarodnoj zajednici: ne pitajte nas za krađu i korupciju, krađu izbora, gušenje vladavine prava, gašenje medija i rušenje institucija, vidite da ovdje za čas može da bukne, a samo mi možemo to da spriječimo (jer mi tu vatru i potpirujemo). Samo tako, političari koji su stvorili i koje je stvorio ratni konflikt 90-ih i danas mogu da budu aktuelni – kazao je Janković za Faktor.

Uznemirujući naslovi i napisi vladinih službenih tabloida koji uvijek prate ovakve lažne krize, smatra Janković, služe da zastraše ljude i raspale nacionalističke vatre koje će čovjek koji je na nepoštenim izborima prisvojio i predsjedničku funkciju kao “odgovoran političar” onda gasiti da bi ispao “faktor stabilnosti”.

– Već smo jednom to gledali. Nećemo, uvjeren sam, u Srbiji čekati da se isti film opet završi do kraja – poručio je predsjednik PSG-a.

Janković ističe da je u kontaktu sa drugim političarima iz regiona, koji budućnost vide u iskrenoj saradnji zemalja, a ne manipulaciji strahom od rata.

– Produbićemo iskrenu političku saradnju, pokazati da niko ne može da nas ucenjuje konfliktom, da su stvarni mir i bezbjednost mogući odmah i sad. Sve naše ratne političke profitere stavićemo na stranu, pokrenuti normalan život i vratiti spokoj na Balkan – zaključuje Janković.

/faktor.ba

Related posts