Sarajevska policija ima savjet: Kako spriječiti krađu vozila

Na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postoji niz savjeta koje su pripadnici sarajevske policije namijenili građanima u cilju očuvanja lične sigurnosti i materijalnih stvari.

Krađa automobila u Kantonu Sarajevo postala je svakodnevnica.

U nastavku pročitajte savjet stručnjaka iz MUP-a KS kako ne biste postali žrtva automafije.

“Krađa vozila može se spiječiti nizom mjera i radnji preduzetih od samih vlasnika i međusobnom susjedskom pomoći. Kako?

Uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih osoba u blizini vašeg stana (kuće) i parkirališta i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, obavijestite policiju.

Ono što možete učiniti:

Kada napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumente. Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga). Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila. Zatvorite pomoćni krov i prozore. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora.

U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga, promjenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i susjedovo.”

/N1

Related posts