Sarajevo i dalje ima šansu dobiti utrku Formule E za narednu sezonu

Prije nekoliko dana objavljen je preliminarni kalendar takmičenja Formule E za sezonu 2018/19. Na listi se nalazi 13 utrka, s tim da još uvijek nije uvršten domaćin za nadmetanje zakazano 26. januara iduće godine, kao i da Monaco i Cirih još nisu definitivno potvrđeni kao domaćini.

No, najvažnija informacija, barem što se bh. javnosti tiče, je da Sarajevo i dalje može biti uvršteno u raspored za narednu sezonu, saopćeno je iz kompanije Sarajevo Sports International, koja je promoter moguće sarajevske trke.

Objavljeni kalendar nije konačan, što potvrđuje i sama činjenica da još jedan domaćin nije određen, kao i da dva upisana grada još nisu dobila definitivni pristanak od sjedišta Formule E u Londonu.

O tome, kao i o konačnom kalendaru, rukovodstvo Formule E odlučivat će na sjednici krajem ovog mjeseca.

Grad Sarajevo trenutno ima status pretkandidata, nakon što je Gradsko vijeće glavnog bh. grada podržalo inicijativu da utrka Formule E bude upriličena u glavnom gradu BiH.

No, da bi Sarajevo i zvanično dobilo kandidaturu, potrebno je da Grad potpiše ugovor o izradi studije izvodljivosti i izdvajanju 100.000 eura za istu.

Ubrzo nakon što ugovor bude potpisan, tehnički tim Formule E i FIA-e doputovao bi iz Londona kako bi utvrdio uvjete za održavanje utrke na cestama našeg glavnog grada.

Bitno je navesti i da je u kalendaru ostavljen upravo najveći prostor (između utrke u Cirihu 9. juna i u New Yorku 13. jula) za predviđeni termin takmičenja u Sarajevu (od 28. do 30. juna), koji je usmeno dogovoren s rukovodstvom Formule E u Hammersmithu.

klix.ba

Related posts