Sanchez i Merkel se zauzeli za pravednije raspodjele migranata unutar EU

Novi španski premijer Pedro Sanchez i njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu su se složili o potrebi pravednije raspodjele migranata unutar Evropske unije i veće podrške Maroku, kao emitivnoj i tranzitnoj državi za migrante, prenose agencije. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Merkel i Sanchez zauzeli su se za “pravednu raspodjelu” migranata i najavili da će takav pristup iznijeti na idućem summitu Europske unije u rujnu u Austriji.

– Dobro je znati da njemačka i španska vlada imaju isti pristup: kao Evropljani snažni smo jedino kada radimo zajedno kako bismo riješili pitanja, rekla je kancelarka kako je prenio DW.

Španski premijer istakao je da je u tome presudno pomoći razvoju afričkih zemalja.

– Četrnaest kilometara dijele špansku, odnosno evropsku obalu od sjevera Afrike, ali postoji neopisivo veća udaljenost u razvoju, rekao je novi šef španske vlade, socijalist Pedro Sanchez.

– Smanjiti dubine tog jaza nejednakosti trebao bi biti jedan od glavnih zadataka Evropske unije, dodao je, prema agenciji AFP.

Dvoje čelnika su dogovorili intenziviranje dijaloga i saradnje sa zemljama porijekla i tranzita migranata, uglavnom s Marokom. Sanchez je podsjetio da “razgovaraju s Evropskom komisijom o deblokiranju ekonomskih sredstava koji bi omogućili Maroku da učinkovitije kontroliše svoje granice”.

Prema saopštenju koje je objavio Madrid, Sanchez i Merkel su se dogovorili da će prenijeti Evropskoj komisiji potrebu veće finansijske uključenosti u Evropsku zakladu za Afriku. Merkel je podsjetila da je Njemačka uplatila svoj doprinos tom Fondu za Tunis i Maroko jer oni trebaju podršku za sigurnost granica i suradnju u razvoju.

Neformalni sastanak kancelarke s premijerom uslijedio je nakon što su 6. augusta Berlin i Madrid potpisali sporazum o povratku iz Njemačke tražitelja azila koji su već podnijeli zahtjev za azilom u Španiji. To je prvi put da je neka članica Evropske unije potpisala takav sporazum s Njemačkom.

Related posts