Salkić: Republika Srpska diskriminira Bošnjake i Hrvate odlukama o neradnim danima

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da je potrebno ponovo analizirati Zakon o praznicima u tom entitetu, kao i odredbu da entitetska vlada svojom odlukom može da proglasiti određeni dan neradnim.

– Vlada entiteta redovno svake godine zloupotrebljava ovu odredbu i proglašava neradnim danom obilježavanje Nove godine po julijanskom kalendaru, što predstavlja diskriminaciju Bošnjaka, muslimana i Hrvata, katolika – rekao je Salkić za Fenu.

Vlada Republike Srpske ove godine je, podsjeća, svojom odlukom proglasila neradnim danom i 9. januar, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine označio kao dan koji se ne može obilježavati kao dan ovog entiteta.

– Vlada je svojom odlukom, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture, nametnulo obilježavanje slave Sveti Sava u školama, što je, također, diskriminatorna odredba prema Bošnjacima muslimanima i Hrvatima katolicima te svim drugim građanima koji nisu pravoslavci – ukazao je Salkić.

Neophodno je, kako smatra, tražiti i ocjenu usklađenosti zakona koje je donio entitetski parlament u prethodnom periodu s članom 97. Ustava entiteta RS, koji predviđa zastupljenost prema popisu iz 1991. godine, što važeći zakoni ne prepoznaju na način kako je to Ustav propisao, što predstavlja izvor diskriminacije.

Činjenica da je, kako kaže, Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojim odlukom ukinuo određene odredbe Zakona o unutrašnjoj plovidbi te Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS pokazuje da vlada entiteta i Narodna skupština usvajaju određene zakone suprotne Ustavu BiH i zakone koji produciraju diskriminaciju građana.

– Smatram da postoji osnov i prostor za pokretanje više postupaka pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine na ocjeni usklađenosti Ustava entiteta RS s Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i određenog broja zakona koji su usvojeni u Narodnoj skupštini RS – rekao je Salkić.

Naglašava da je potrebna sveobuhvatna analiza zakona i propisa od onih koji imaju mogućnost pokretanja postupaka pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi popravljanja ustavne i zakonodavne pozicije svih građana koji nisu Srbi u ovom entitetu.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je mjesto gdje se treba i može popravljati sve ono što nameće trenutna vlast u bh. entitetu RS, a što je izvor diskriminacije u različitim sferama života – ocijenio je Salkić.

Uvjeren je i da postoji osnov za pokretanje ocjene usklađenosti određenih odredbi Ustava RS s Ustavom BiH, što se odnosi na asimetrična rješenja u ustavima entiteta koja se tiču određenih nadležnosti i procedura donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim tijelima entiteta.

Izvor: Avaz.ba

Related posts