Rusi dizajnirali aplikaciju kojom će pratiti poštuju li građani stroge mjere izolacije

Rusi su dizajnirali aplikaciju za pametne telefone uz čiju pomoć će voditi evidenciju o poštivanju strogih mjera kućne izolacije koje su propisane milionima stanovnika Moskve i Sankt Petersburga.U Moskvi, centru ruske epidemije Covid-19, uskoro će se naći u upotrebi aplikacija kojom će nadležni kontrolisati stanovnike. Podsjećamo, od početka ove sedmice Moskovljanima je zabranjeno izlaziti iz kuće bez stroge nužde, a mogu izaći samo do najbliže apoteke i trgovine po najosnovnije namirnice, u slučaju hitne medicinske potrebe, do najbližeg kontejnera da bace smeće ili kako bi prošetali kućnog ljubimca u krugu od stotinu metara od kuće ili zgrade u kojoj žive.

Odmah nakon Moskve, stroge mjere poduzeo je i Sankt Petersburg, ali i osam regija južne Rusije.

Aplikacija koja će kontrolisati građane još uvijek prolazi kroz testove, kazali su iz Vlade Moskve. Grad se također priprema za implementaciju gradskog sistema QR-kod. Naime, svaki stanovnik koji se registruje dobit će jedinstveni kod koji će moći pokazati policijskim službenicima ukoliko bude zaustavljen na putu do apoteke ili trgovine, piše Guardian.

Već ranije se govorilo o razvoju ove aplikacije. Pretpostavlja se kako će djelovati na sistemu prepoznavanja lica ili skeniranja.

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih koronavirusom u Rusiji povećao se na 2.777, a do sada su u ovoj zemlji od posljedica zaraze Covidom-19 preminule 24 osobe.

Izvor: Klix.ba

Related posts