Rukometni savez BiH seli u RS?

U iščekivanju odluke Evropske rukometne federacije (EHF) o spornoj utakmici između BiH i Švajcarske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, bh. rukomet se nalazi u bezizlaznoj situaciji. Upitan je nastavak prvenstva BiH, a samim time i opstanak Rukometnog saveza BiH.

Već dobro je poznata priča o famoznom ID broju zbog kojeg se RS BiH nalazi pred gašenjem. Račun je blokiran, a tako će biti dok god RS BiH nosi postojeći ID broj “starog” Saveza, dugovanja rastu iz dana u dan, a konačni epilog se ne nazire. Sudbina bh. rukometa biće jasnija 10. februara, za kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora RS BiH.

“Moguće je da svi podnesemo ostavke, sve su opcije u igri, jer očito je da bh. rukomet nikoga ne zanima. Meni je, iskreno, sve ovo dosadilo, preveliko je ovo opterećenje za mene, govorim u lično ime, ja više ovako ne mogu”, kaže predsjednik RS BiH Amir Zahirović.

Naš sagovornik nije mogao odgovoriti na pitanje da li će biti nastavljen proljetni dio Premijer lige BiH.

“Da se ja pitam, ne bi se ni igralo. Greška je što smo uopšte počinjali. Ja nisam mogao vjerovati da jedan državni savez može biti toliko ignorisan od strane države. Kumimo, molimo, nudimo solucije po zakonu, ali nikoga ovo ne zanima. Ipak, sačekajmo 10. februar da vidimo šta ćemo odlučiti”, ističe čelni čovjek bh. rukometa.

Sudeći po raspoloženju našeg sagovornika teško je da će se do naredne sedmice nešto promijeniti. On je naglasio da su zbog nedobijanja identifikacijskog broja od Nove godine izgubili oko 500.000 KM.

“Do decembra prošle godine smo mogli vratiti trećinu dugova, umjesto toga smo blokirani. Nije više toliko problem ID broj, nego nezakonito djelovanje Saveza od 1994. godine. Dakle, pravno neusklađeni savez je veći problem nego dugovanja. Zasuti smo sudskim rješenjima i tužbama. Ne znam, jedna od opcija je i odlazak u Republiku Srpsku”, tvrdi Zahirović.

Novoformirani RS BiH (2017) je od Poreske uprave Federacije zatražio novi ID broj, ali je dobio negativan odgovor, jer “stari” RS BiH nikada nije bio zaveden u Ministarstvu pravde niti odjavljen u PU FBiH. Pošto novi RS BiH nosi isto ime, on ne može dobiti novi ID broj.

“Zašto je postojao stari Savez koji nije pravno registrovan? Neshvatljivo je da je zakonski da promijeniš ime ili sjedište, a to smo mogli uraditi, a nije da novi Savez, koji je novi pravni subjekt, dobije ID broj i preuzme dugovanja na sebe”, pita se Zahirović.

U moru nelogičnosti koje traju još od 1994. godine najviše bi mogli ispaštati oni koji se bave rukometom. Predsezona u BiH je uveliko u toku, ekipe se pripremaju iako ne znaju hoće li krajem februara uopšte istrčati na teren.

nezavisne.com

Related posts