Roditelji učenika bihaćkih škola odbili uvođenje kineskog jezika

U osnovne škole nedavno je upućena putem Ministarstva obrazovanja USK, a na zahtjev Ministarstva civilnih polova BiH, inicijativa za uvođenje kineskog jezika u nastavu. S obzirom na to da se radi o, za naše podneblje, „egzotičnom“ jeziku, većina roditelja u školama sa čuđenjem je dočekala ovaj prijedlog, kojeg na koncu nisu prihvatili, javlja RTV USK.

Kada su u pitanju strani jezici na području našeg kantona, u školama se uglavnom uče engleski i njemački, dok za egzotične jezike poput kineskog nema zainteresovanih. Tako je prošao i prijedlog kod svih osnovnih škola u Bihaću.

Iako se sa znanjem kineskog jezika može razgovarati sa čak 20 posto svjetske populacije, to nije bio dovoljan razlog da se učenici i njihovi roditelji odluče za uvođenje ovog jezika u škole.

Učenje stranog jezika jest zahtjevan posao koji iziskuje vrijeme i trud, no uz znanje svakog dodatnog jezika postajemo bogatiji za cijeli život. Ipak, kako stvari stoje, mališani će se, barem u ovom gradu, još neko vrijeme držati njemačkog i engleskog.

Related posts