Rješenje HDZ-a: Jedan Hrvat iz Sarajeva, Bihaća i Goražda, 16 iz kantona u kojima HDZ ima vlast

Naredne sedmice bi se trebali nastaviti razgovori pet političkih stranaka sa ekspertima Venecijanske komisije i predstavnicima međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona i provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

Iako su, kako su kazali akteri sastanaka, bili na tragu privremenog rješenja koje bi važilo samo za predstojeće izbore, a koje ne bi smjelo biti protivno odredbama Ustava FBiH, stvari su na posljednjem sastanku ponovo vraćene na početak i to zbog isključivosti HDZ-a BiH.

Ta stranka, potvrdila je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, ne odustaje od ignoriranja odredbe Ustava FBiH koja obavezuje izbor najmanje po jednog predstavnika svakog konstitutivnog iz svakog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu. Također odbijaju da se izračun broja delegata po kantonima zasniva na popisu iz 1991. godine, što je također ustavna kategorija.

Partnerima za pregovaračkim stolom su, sudeći prema pisanju Večernjeg lista, ponudili model “16 plus 1”. Taj model, pojašnjavaju, predviđa da se 16 od ukupno 17 delegata u svakom klubu naroda bira iz sredina u kojima je taj narod u većini, dok bi jednog delegata birali kantoni u kojima su ti narodi u manjini.

– Tako bi, primjera radi, Bihać, Sarajevo i Goražde birali jednog delegata za hrvatski klub, čime ne bi bio izostavljen nijedan kanton u kojem žive Hrvati u FBiH, ali bi se izjednačila vrijednost mandata svakog hrvatskog delegata – piše Večernji list.

To, ističe list blizak HDZ-u BiH, odbijaju “bošnjački političari” jer insistiraju na poštivanju ranije navedenih odredbi Ustava FBiH. Činjenicu da je prijedlog HDZ-a BiH protivan Ustavu FBiH kao višem pravnom aktu u odnosu na Izborni zakon BiH prešućuju.

U nastavku teksta optužuju i Edouarda D'aousta, šefa Pravnog odjela OHR-a, da je “najglasniji zagovornik bošnjačkih stranaka”. Njegove prigovore je, podsjećaju, Ustavni sud BiH ignorirao pri donošenju presude u predmetu “Ljubić”.

U “zavjeri” koja se vodi protiv HDZ-a BiH, dodaje Večernji list, učestvuje i visoki predstavnik Valentin Inzko jer ponavlja rečenicu koja se nalazi u Ustavu FBiH, a koja osigurava svakom građaninu u FBiH mogućnost da bude posredno biran u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Izvor: Faktor

Related posts