Rijeke u Prijedoru se izlile iz korita, poplavljeno blizu 200 stambenih objekata

Naglo povećanje vodostaja rijeka Miloševice i Puharske u Prijedoru je izazvalo veliku štetu za stanovništvo, a na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite, koja je održana u nedjelju navečer, proglašen je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada.

Foto: Grad PrijedorFoto: Grad Prijedor

“Na bazi izvještaja o stanju na terenu i ugroženosti znatnog broja objekata od poplave u zonama naselja Topolik, Vrbice Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci, Puharska i drugim. Gradski štab za vanredne situacije je donio sljedeće zaključke: proglašava se prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora, nalaže se Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i drugim subjektima zaštite i spašavanja preduzimanje mjera zaštite i spašavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu, a prije svega na pružanje pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja”, saopćili su iz Gradske uprave Prijedora.

Foto: Grad PrijedorFoto: Grad Prijedor

Dodali su da je naloženo i preduzimanje operativnih aktivnosti i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća pijeska kako bi se spriječio prodor plavnih voda u stambene objekte.

Foto: Grad PrijedorFoto: Grad Prijedor

Odsjek za civilnu zaštitu kontinuirano će nastaviti pratiti vodostaje i stanje na terenu te pravovremeno informisati štab koji će u skladu s tim poduzimati određene mjere zaštite od poplava.

Izvor: klix

Related posts