Rifet Kapić: Čekat ću poziv BiH, druge reprezentacije me ne zanimaju

Nakon odlične polusezone u slovenačkoj Gorici, za koju je na 23 nastupa postigao 11 pogodaka, talentovani bh. veznjak Rifet Kapić (22) promijenio je sredinu.

U transferu vrijednom 500.000 eura bivši junior FK Sarajevo prešao je u Grasshopper, najtrofejniji švicarski klub.

Razgovarao: Admir Vatreš, BiH.ba

Govoreći za BiH.ba, Kapić je otkrio kako je na stolu imao još dvije ponude, ali se odlučio za ovu švicarskog velikana, koji u svojim vitrinama ima 27 naslova prvaka i 19 kupa.

Ponude iz Španije i Kipra

“Imao samo još dvije ponude pored Grasshoppera. Jedna je bila iz Kipra, a druga iz Španije. Radilo se o drugoligašu Huesci, koja je prva na tabeli i ima ambicije za ulazak u prvu ligu. Klub je prihvatio sve tri ponude i rekao mi da ja odlučim. Nakon konsultacija s porodicom izabrao sam Grasshopper”, rekao je Kapić na početku razgovora.

Smatra da je prelaskom u Grasshopper napravio pravi potez.

“Pružili su mi sve otkako sam došao i prihvatili me na najbolji način. Maksimalno ću se potruditi da se adaptiram. Mislim da sam postupio ispravno, jer nije mala stvar kada pređete u najtrofejniji švicarski klub”.

Prošle godine Kapić je bio na korak od prelaska u italijansku Genou, ali je transfer propao. Objasnio nam je i zbog čega.

“Genoa je bila aktuelna i prije prijelaznog roka. Međutim, bilo je teško dobiti pasoš. Oni su išli na tu opciju ako dobijem pasoš da ću postati njihov igrač. Ja sam već dobio predugovor od Genoe, ali ne i pasoš, tako da je stvar propala”.

Odbio poziv Slovenije

Ističe da ga iz Fudbalskog saveza BiH još niko nije kontaktirao u vezi nastupa za našu reprezentaciju.

“Nikakvog kontakta još nije bilo. Očekivanja su jedno, a realnost drugo. Ja radim, treniram, gdje god da igrao, bila to Gorica ili Grasshopper”.

Prošle godine zvali su ga da igra za Sloveniju, ali im je jasno stavio do znanja da ga zanima samo dres BiH.

“Imao sam poziv Slovenije, ali sam rekao da je moje srce za BiH. Čekat ću poziv BiH, druge reprezentacije me ne zanimaju”.

Za kraj nam je otkrio i kako je došlo do odlaska iz Sarajeva, gdje je bio jedan od najboljih juniora u svojoj generaciji.

“Napunio sam 18 godina, bio sam izlazna generacija. Trenirao sam s ekipom u kojoj su tada igrali Jajalo, Cimirot, Bilbija, Stojčev… Međutim, oni su mi nudili da idem na posudbu u Bosnu Visoko i ja sam se odlučio da ne pristanem na to”, zaključio je Kapić, koji je iz Sarajeva 2014. otišao u drugi tim Istre.

Potom je uslijedila epizoda u češkom Varnsdorfu, da bi u februaru 2016. kao slobodan igrač potpisao za Goricu.

Za slovenački klub, koji ga je nagradio priznanjem za najboljeg igrača u 2017. godini, odigrao je ukupno 71 utakmicu i postigao 18 pogodaka.

(BiH.ba)

Related posts