Real Madrid ugostio Palestinku koja se suprotstavila izraelskim vojnicima

Palestinska aktivistica Ahed Tamimi čije je prošlogodišnje hapšenje doživjelo međunarodnu osudu nagrađena je od strane španskog fudbalskog kluba Real Madrida nakon što je oslobođena iz izraelskog zatvora, piše Al Jazeera Balkans.

Sedamnaestogodišnja djevojka uhapšena je u decembru 2017. godine nakon što je video šamaranja i udaranje dvojice izraelskih vojnika, koje se desilo ispred njene kuće, postao viralan.

Tamimi i njen otac Basim Tamimi ugošćeni su ispred Santiago Beranbe stadiona u španskom glavnom gradu u subotu gdje ju je pozdravio bivši napadač Emilio Butragueno i gdje je predstavljen njen lični dres.

Tamimi se trenutno nalazi u Evropi gdje je gošća niza političkih događaja.

Tamimi je oslobođena iz zatvora u julu nakon što je bila osuđena na osam mjeseci u zatvoru zbog svađe sa izraelskim vojnicima ispred svoje kuće.

Izraelski vojni sud u martu je osudio Ahed Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika.

Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. godine, prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu.

Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena.

Ahed Tamimi, za koju se na snimcima vidi kako udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad

Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Ahed Tamimi je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost “Hanzala”, zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Ahed Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava”.

Related posts