Rad autora Alema Korkuta izabran za najbolje idejno rješenje „Spomen obilježja braniocima oslobodiocima grada Bihaća“

Konkursna komisija po provedenom Konkursu za izradu idejnog rješenja „Spomen obilježja braniocima oslobodiocima grada Bihaća“, izabrala je prvoplasirano, drugoplasirano i trećeplasirano idejno rješenje.

Prema stručnoj ocjeni članova Komisije u sastavu: historičar umjetnosti Irfan Hošić iz Bihaća,akademski kipar i tvorac „Djevojke sa une“ Vladimir Herljević iz Zagreb, industrijski dizajner Mirza Mujadžić iz Bihaća, poznati likovni kritičar Marko Golub iz Zagreba i arhitektica Isra Tatlić iz Sarajeva.

Analizom ponuda i primjenom kriterija, članovi Komisije najbolja tri rada izabrali su poštujući estetske, tj. vizuelne elemente rješenja, simboličke elemente i usklađenost formalno-estetskih parametara sa značajem spomenika, prostornu usklađenost u već postojeći ambijent, didaktičku dimenziju spomenika, tj. njegovu „moć“ da podsjeća i upozorava, te kulturni značaj spomenika u lokalnom i širem kontekstu.
Prvoplasirano idejno rješenje je rad poznatog umjetnika Alema Korkuta.

Alem Korkut, rođen u Travniku, 1970. godine, hrvatski i bosansko-hercegovački likovni umjetnik. Godine 1997. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje i danas živi. Dobitnik mnogobrojnih značajnih kulturno-umjetničkih nagrada i priznanja, te više nagrada na natječajima za javne spomenike. U svom dugogodišnjem radu najčešće istražuje mogućnosti skulpture kroz različite materijale povezujući ju sa videom i fotografijom. Autor je nekoliko skulptura u javnom prostoru, između ostalih “Karijatida” u Pazinu, “Spomenik biciklu” u Koprivnici, spomenik palim braniteljima u Šibeniku itd.

Rješenje s kojim je konkurirao na Konkursu za izradu idejnog rješenja „Spomen obilježja braniocima oslobodiocima grada Bihaća“ predstavlja mjesto susreta i kontemplacije koje svojom snažnom simboličnom porukom evocira na sve obranioce i oslobodioce grada Bihaća i BiH. Oblik kruga koji dominira tim autorskim rješenjem simbolizira obruč koji je branio grad Bihać, a njegov pali dio sa posvetom braniocima-oslobodiocima simbolizirira sve koji su dali svoje živote za odbranu Grada Bihaća i zamišljen je kao mjesto odavanja počasti ali i socijalne interakcije.

“Simbolika kruga je vrlo sugestivna i sugerira sveukupnost, zajedništvo, savršenstvo, dovršenost, odnosno on nudi brojne asocijacije koje budi ova arhetipska forma” – navodi autor pobjedničkog idejnog rješenja Alem Korkut iz Zagreba.

Za drugoplasirano idejno rješenje izabran je rad dvojca Ene Kukić i Dinka Jelečevića iz Graza, dok je trećeplasirano idejno rješenje rad tima: Mersiha Čerim, Amila Rujanca, Gorice Mehić, Zejda Kobilice iz Sarajeva, Emine Alić iz Ilijaša i Jasmina Sirće iz Visokog.

Kada je u pitanju drugoplasirano idejno rješenje, autori su u obrazloženju naveli da je u današnjem vremenu politizacije i privatizacije sjećanja, neophodno na prikladan način utjeloviti dvojni identitet spomenika, te omogućiti korisnicima da se identifikuju s njim bez obzira na društvene podjele među njima.

“Lajtmotiv dizajna je i srž događaja kojem se i pravi spomenik a to je “jedinstvo zajednice” – navodi autorski dvojac drugoplasiranog rješenja Ena Kukić i Dinko Jelečević.

Autori trećeplasiranog rada u svom obrazloženju naveli su da je spomenik kao umjetnički oblikovan objekt smješten u samu jezgru grada kao nenametljiv, ali istovremeno snažan podsjetnik na hrabrost i jedinstvo u borbi za slobodu i istinske humanističke vrijednosti.

“Planirano je da stubovi izrađuju od poliranog inoxa sa visokom refleksijom poput ogledala kako bi svaki stub refleksirao prolaznika, a refleksija lica na stubovima odraz su života grada, grada koji živi zahvaljujući hrabrosti požrtvovanosti vojnika koji su gra branili i oslobodili” – navode autori trećeplasiranog idejnog rješenja.

Na javni poziv ukupno je pristiglo 11 anonimnih konkursnih radova, te je Komisija imala težak zadatak izabrati najbolja tri rada čije će makete naredne sedmice biti predstavljene javnosti u Gradskoj galeriji Bihać.

Nagrada za prvoplasirano idejno rješenje iznosi 7.000 KM, za drugoplasirano 2.000 KM, dok će trećeplasiran rad biti nagrađen sa 1.000 KM. Nagrade podrazumijevaju otkup nagrađenih idejnih rješenja od strane raspisivača, a izgradnja spomenika prema ideji prvoplasiranog rada očekuje se tokom naredne godine.

Related posts